Прва деоница ауто-пута од Бара до границе са Србијом највероватније готова на јесен /видео/

© Sputnik / Александар МилачићИзградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора
Изградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Услед непредвиђених околности на које извођач радова није могао да утиче, каква је у првом реду пандемија вируса корона, прва деоница радова на ауто-путу Бар – Бољаре требало би да буду готови на јесен ове године, оценио је заменик шефа надзора на ауто-путу Јован Ивановић.

„На основу анализа које ја као инжењер радим и на основу искуства, као и динамике радова од стране извођача, очекујемо да овај пројекат може да се заврши на јесен ове године. Под тим подразумевамо комплетно завршене грађевинске и електро-машинске радове, пуштање система у рад, као и контроле и управљања на деоници ауто-пута, техничке пријеме од стране инжењера и комисије за технички пријем. Тачно је да је рок био 30. септембар и да тај рок није испоштован“, рекао је он.

Према његовим речима, извођач је доставио обилну документацију у виду потраживања, на основу штете коју је претрпео услед пандемије.

„Извођач има право на основу уговора да у случају више силе достави потраживања за која сматра да има право и да је претрпео штету на којој учеснице на пројекту нису могле да утичу“, додао је он у изјави за агенцију „Медиабиро“.

Инжењери тренутно раде анализу документације након чега ће бити донесено вредновање, односно детерминација да ли извођач има право и у којој мери на продужетак рока и на финансијску надокнаду.

БЦ је кроз своју документацију затражио 11 додатних месеци на основу последица корона вируса, истакао је Ивановић.

На градилишту је у последње време ангажовано преко 14.000 радника кинеске националности, половина су домаћи радници као и радници подизвођача.

„У овом празничном периоду тај је број свакако мањи, али очекујемо да се већ половином јануара интензивирају радови“, навео је Ивановић.

Сви објекти на грађевинској траси ауто-пута Бар – Бољаре су завршени, казао је он. У питању је, како је објаснио, више од 20 мостова и 26 дубљих тунела, а на тим објектима се изводе завршни радови као што је коловозна конструкција, асфалт, заштитна ограда од буке и ветра, те бојење унутрашњих зидова тунела.

С друге стране, како је додао, на првом делу отворене трасе у првих 20 километара сви грађевински радови углавном су завршени.

„Видели сте да је асфалт на добром делу и постављен, неких 30 км асфалта је већ урађено, укључујући и асфалт кроз неких десетак тунела. Први и други завршни слој ће се радити када се стекну повољни временски услови, на пролеће ове године. На другом делу трасе од 20 км, обзиром да су тамо градилишта и на већој надморској висини од 1.000 метара, предстоје интензивнији грађевински радови па очекујемо да се ти радови изводе почетком пролећа, када се стекну повољни временски услови“, навео је Ивановић, преноси портал „Банкар“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала