Божићна посланица СПЦ: Очувајмо своје здравље и сачувајмо друге

© Tanjug / Зоран ЖестићБожић
Божић - Sputnik Србија
Пратите нас
Нека овај Божић свима у земљи и расејању у домове унесе мир, љубав, слогу, радост и благослов у све дане живота и подари покајање и спремност на праштање, порука је у Посланици Синода Српске православне цркве и свих архијереја поводом рођења Исуса Христа, једног од два најрадоснија хришћанска празника.

Речи утехе Синода и архијереја упућени су свим невољницима којима је учињена било каква неправда, али и свима који су у овим тешким данима услед последица опаке болести остали без својих милих и драгих.

Упућен је позив грађанима да у овим данима великих искушења захвале лекарима и медицинском особљу које се несебично труди да помогне сваком човеку, често и по цену сопственог живота.

Та љубав и жртва обавезују да у овим тешким данима за свеколики људски род очувамо своје здравље и свој живот, као и да чувамо друге на начин како се то препоручује.

„А ако нам је, можда, целе године туга притискала срце, нека се данас роди радост у њему, јер славимо Рођење највеће Радости, Рођење Сина Божјег Исуса Христа! Ако су нам целе године мржња, гордост и злоба тровали срце, избацимо данас отров из њега јер славимо Рођење небеске Љубави, оваплоћене у људској природи“, истиче су у Посланици.

Рођење Сина Божјег обавезује да свуда око себе градимо мир — мир Божји и да ширимо љубав као начин живота.

Озарени том љубављу и овог Божића Црква је са, како се наводи, браћом и сестрама на Косову и Метохији, у колевци српског народа.

„Њихови разорени домови су и наши домови, њихова спаљена огњишта су и наша огњишта, вековни храмови који су порушени наши су храмови“, порука је Синода и свих архијереја у години упокојења, између осталих, два челника — патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија.

Синод и архијереји позвали су Србе широм света да очувају своју веру, свој језик и своје писмо, ма где живели, јер, како истичу, ми смо древни хришћански народ, који је кроз крштење, кирило-методијевско наслеђе и светосавску просвету постао део културе свецелог хришћанског света.

Уз честитке за Нову 2021. годину и традиционални божићни поздрав „Мир Божји, Христос се роди“, Синод и архијереји поручују да је Божић почетак нашег васпитавања за врлине, а њих је много и оне зависе од сваког конкретног човека и историјског тренутка.

„Ипак, све оне почивају на тријади свевремених и суштински важних врлина, а то су: вера, нада и љубав...“, наводи се у Посланици, објављеној на сајту СПЦ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала