ЕКСКЛУЗИВНО: Небојша Стефановић о прислушкивању Вучића: Неко је злоупотребио овлашћења /видео/

© Sputnik / Дејан СимићМинистар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић
Министар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић - Sputnik Србија
Пратите нас
„Очигледно је да је постојао један део људи који су злоупотребили своја овлашћења и своје функције. Важно је да они буду откривени, да се све те чињенице открију и да држава стави тачку на овај случај и покаже да је јача од било кога.“

Овако Небојша Стефановић, министар одбране, али и бивши министар полиције, коментарише вест која је ових дана потресла Србију, да је неко прислушкивао председника Србије.

Имате ли као бивши министар полиције некаква сазнања о томе?

— Оно што могу да кажем, то је да је важно да тужилаштво ту истрагу заврши до краја и да дође до свих релевантних показатеља и доказа, зато што је важно да ово не остане недоречено, односно да има свој епилог. Апсолутно је недопустиво прислушкивање не само председника, него било кога за кога не постоји судски налог и наравно да је недопустиво да се један број људи који раде у службама безбедности на такав начин огреши о своју функцију. Један део тих случајева сам видео и сам, председник ми је скренуо пажњу и ми смо разговарали о томе пре годину дана и у последњих годину дана било је одређених кадровских промена и у тој служби и у МУП-у и управо због одређених индиција и сумњи, које наравно мора да докаже тужилаштво и они су ти који ће морати да кажу завршну реч пре суда, односно који ће морати да кажу која су лица обухваћена том истрагом, за која лица постоји довољно доказа и где ћемо имати оптужницу, односно оптужни предлог за било кога од тих људи. Наравно, на крају ће суд дати своје коначно мишљење, али тужилаштво је то које води истрагу и које ће нам рећи шта се у ствари дешавало, ко је у томе учествовао и да људи који су у томе учествовали буду кажњени.

Да ли је уопште председникова комуникација довољно заштићена, које службе се тиме баве?

— Различите су методе данас, питање је да ли ми знамо шта је све данас могуће у свету, шта је могуће предузети да се нечија комуникација пресретне, односно прислушкује. Оно о чему се стално мора водити рачуна, јесте то да ту комуникацију штитимо што боље, да све службе безбедности које су за то задужене свој посао раде и не само да оне раде, већ и да се трудимо да унапређујемо наше способности, да штитимо не само најважније државне функционере, већ и све друге грађане Србије. Наравно, треба бити свестан да је та трка веома скупа, јер технологија у многим земљама напредује и улаже се огроман новац да имају више капацитета и у офанзивном и у дефанзивном и том хибридном деловању, па је наш посао да штитимо нашу земљу и од, да кажем, неких могућих уплитања са стране и свих оних који би желели да знају више о томе шта се код нас дешава, односно да информације које не би требало да им буду доступне, да их учине себи доступним.

Да ли је наша држава урадила све што је у њеној моћи?

— Видећемо, не бих даље говорио нешто што је посао тужилаштва, не бих на себе преузимао ту улогу, али очекујем наравно и да су надлежне службе предузеле све кораке које је требало да предузму и да је све што је требало да се предузме урађено, те да ћемо имати епилог који о томе говори. Дакле, не само о последицама, већ и о мерама заштите које су предузете.

© Sputnik / Никола БижићМинистар одбране Небојша Стефановић и уредница Спутњика Наташа Милосављевић
ЕКСКЛУЗИВНО: Небојша Стефановић о прислушкивању Вучића: Неко је злоупотребио овлашћења /видео/ - Sputnik Србија
Министар одбране Небојша Стефановић и уредница Спутњика Наташа Милосављевић

Сви подаци су уперени ка специјалној јединици управе криминалистичке полиције. За чији рачун су они радили?

— Остављам тај посао тужилаштву.

Да ли можда постоје несугласице у врху СНС-а?

— То су увек медијске спекулације које ја слушам од оснивања Српске напредне странке. Од 2008. слушамо о сукобима унутар СНС-а, а за то време све те странке које о томе говоре се цепају, деле, не могу да заузму јединствен политички став ни о најпростијим темама, а камоли о важним темама за грађане Србије. И нека они не брину за СНС, она има и свог председника, своје руководство, своје чланове и ми се бавимо питањима који су важни за грађане Србије, а они се баве нама. То говори колико нису усмерени на грађане Србије, они који о томе говоре, и колико њих суштински интересује само долазак на власт. Они се баве тиме како могу да некако нашкоде СНС-у, а не да ураде нешто за грађане. Тако да, ми смо добро, хвала њима на питању, а они нека се баве темама које су важне за њих.

Поред тужилаштва, да ли очекујете да се формира нека државна истражна комисија која би могла да истражи ову аферу?

— То је ствар тужилаштва, не бих преузимао њихове надлежности. Они имају право да о томе одлуче, односно Народна скупштина, тако да је то посао других државних органа у који се не бих мешао.

Цео интервју слушајте на таласима радија Студио Б у 21 сат и гледајте на нашем каналу на Јутјубу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала