Митрополија о налагању бадњака на Цетињу

© Sputnik / Радоје ПантовићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Митрополија црногорско-приморска и Управа Цетињског манастира замолили су све вернике који не живе на Цетињу да на Бадњи дан и Божић остану у својим градовима и домовима.

Саопштење Митрополије преносимо у целости:

Митрополија црногорско-приморска и Управа Цетињског манастира позивају грађане Цетиња и Црне Горе да не наседају на лажне информације које пласирају неодговорни политичари, поједине невладине организације и одређени појединци са циљем да у божићне благе дане изазивају немире и мржњу у Црној Гори.

Епархије СПЦ у Црној Гори и њихова имовина у потпуности подлежу правном, пореском и катастарском систему државе Црне Горе. Како дан данас, тако и у свим претходним деценијама, од када то могу да знају и да памте данас најстарији црногорски грађани. О претходним вековима збиља не вреди медијски полемисати са пропагандистима свађе, који нити су добронамерни нити ишта знају о сопственој историји. Али ради грађана и њихове елементарне обавештености принуђени смо да поновимо следеће:

Српска Православна Црква јесте јеванђелска Црква Христова која никада, ни у чему, није делила своје вернике по националном, политичком или било ком другом земаљском основу.

То што је њено свештенство вазда бринуло о канонском црквеном поретку, био је и данас је, основни задатак тог свештенства, а не грешка или грех. А то што свештену службу не разумеју декларисани атеисти и агностици, не би требало да буде разлог за вику и расправу, него за мирни братски и грађански разговор у ком бисмо једни другима указали шта нас тишти и шта нам није јасно.

Сви смо ми грађани и држављани ове државе — па је, у најмању руку, непристојно, да Црну Гору и њен вековни и слојевити идентитет бранимо једни од других. Шта ће нам расправе о Цркви и држави, ако останемо једни без других, или ако једни друге почињемо гледати попреко? Бог нам је оставио, и Цркву и државу да се у њима сретамо у љубави, и да обе градимо као своје заједничке куће, у којима ће свима бити пространо.

О спорном Закону о слободи вероисповести јавно се причало целу протеклу годину, па и пре тога — и грађани Црне Горе су о њему дали свој суд. Он као закон, дакле као правна и политичка тема, добио је суд црногорских грађана и није нормално да ту непобитну чињеницу било ко пакује у дефиниције окупације и угрожености Црне Горе.

Што је Црна Гора — без својих грађана? Има ли је — мимо њених грађана? А цивилизација у којој живимо одавно је уредила правила како и када грађани показују свој став. Уредила је и начин како се утврђује који је, међу често бројним и различитим ставовима грађана — онај најлегитимнији.

Тужно је, ових дана, слушати како нас свађају они који би требало да чувају институте правне државе.

Насупрот томе, а у духу наступајућег празника, позивамо све православне вернике да наше међусобне разлике оставимо по страни, и да — поштујући све прописане здравствене мере и црквени поредак — у све наредне дане традиционално приступамо ћивоту Светог Петра Цетињског, ради Божијег благослова и духовног мира, љубави и среће.

Сва празнична богослужења на Цетињу у божићне благе дане биће обављена по утврђеном распореду, а налагање бадњака, због поштовања епидемиолошких мера, ове године неће саборно окупити вернике из других црногорских градова и крајева.  Братство манастира ће са припадницима племена Бајица и са цетињским свештенством благосиљати бадњаке испред Цетињског манастира током Бадњега дана.

Све вернике који не живе на Цетињу, из наведених разлога, умољавамо и дајемо очински благослов да на Бадњи дан и Божић ове године остану у својим градовима и својим домовима.

Нема места мржњи, непријатељству и неповерењу. Свима нама је, верујемо, једнака љубав према Богу и према отаџбини. То је благо које су мудри домаћини увек умели да умноже и да на њему граде темељ општег напретка.

Ако искрено волимо Свевишњега и ако верујемо да је збиља, уз Божију помоћ, и наша Црна Гора вечна, онда ће се наши страхови и разлике истопити у огњу божићног пламена, а на здравље, напредак и спасење како православних верника тако и свих грађана Црне Горе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала