Потрес у Кини: Смртна казна за кинеског банкара због мита, корупције и бигамије

© Фото : PixabayЛобирање и корупција
Лобирање и корупција - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинеске власти осудиле су на смрт бившег секретара партијског одбора и председника управе највеће кинеске компаније за управљање активама „Чајна Хуаронг Асет Менаџмент“ Лаја Сјаомина, саопштио је лист „Глобал тајмс“, позивајући се на власти.

Лист је прецизирао да је суд кинеског града Тјенђина осудио бившег шефа компаније на смрт под оптужбом за корупцију, примање мита и полигамију.

Лај Сјаомин је на јесен 2018. године избачен из странке због озбиљног нарушавања страначке дисциплине и законодавства.

Током истраге централне комисије за проверу дисциплине испоставило се да је он озбиљно нарушио политичку дисциплину и правила. Како се наводи, „непромишљена експанзија и недоследно управљање довели су до тога да је компанија озбиљно одступила од својих главних професионалних одговорности, као и до лошег политичког утицаја“.

Пекинг, Кина - Sputnik Србија
„Лов на лисице“: Кина стаје на пут опакој „традицији“

Лист преноси и да је бивши секретар учествовао у разним политичким авантурама, допринео напредовању појединих лица на каријерној лествици и ометао спровођење инспекција и провера.

Бивши шеф „Чајна Хуаронга“ добјао је и скупе поклоне, међу којима су и крупни новчани, нелегално организовао банкете у скупим ресторанима и клубовима и користио службени положај за личне интересе. Такође је осумњичен за проневеру јавне имовине.

Иначе, „Чајна Хуаронг“ је била једна од четири компанија за управљање активама. Кинеска влада их је основала 1999. године као одговор на азијску финансијску кризу која се распламсала 1997. године. Тренутно је ова компанија највећа у Кини по обиму актива.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала