Председник САНУ: Америчка амбасада нас потцењује и хоће медијски да нас дресира

© Tanjug / Раде ПрелићПредседник САНУ Владимир Костић
Председник САНУ Владимир Костић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Српске академије наука и уметности, академик Владимир Костић, реаговао је на спот америчке амбасаде у коме су неадекватно употребљене реченице Борислава Пекића, оцењујући да се ту ради о својеврсној медијској дресури и потцењивању.

„Истина, то је само један од низа сличних прилога који изгледа имају циљ да нас убеде у оно што одавно знамо да смо и ми свет. Чудно је да су аутори спота ту самосвест, која нема потребе за даљим поспешивањем, пренебрегли“, рекао је Костић за „Новости“.

Он је то изјавио поводом спота америчке амбасаде у Србији „Ви сте свет“ који се недељама приказује на телевизији, а у којем је цитат једног од Пекићевих књижевних јунака приписан самом академику Пекићу.

Наиме, у реклами је цитат Конрада Рутовског, јунака из романа „Како упокојити вампира“, бившег официра нацистичког Гестапоа, наведен као мисао великог Пекића:

„Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих. Јер част неће зависити од тога одакле долазимо, него куда идемо“.

Сам Пекић о прошлости је, међутим, како напомиње лист, говорио овако:

„Немати прошлост је остати без будућности. Али ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна... Да је неразумевање онога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека, а најмање ово што данас радимо“.

Тим поводом академик Костић је рекао:

„Мој лични и, сасвим могуће, субјективни утисак је извесна непријатност и разочарање да се ради о својеврсној медијској дресури, чија је основна мана потцењивање оних којима се упућује. Штавише, чини ми се да се ради о истој причи из два дела. Као сведок пре 20 година у суштини баналног и суровог злочина, ‘бомбардовања у име хуманости’, у сећање ми долази први део те приче, у коме је било неопходно стварати негативан однос према онима који ће бити бомбардовани. Било би погрешно помислити да негирам иједан злочин који су починили моји етнички земљаци. У другом делу, чини ми се, исте приче добронамерно нам се поручује да је ‘доста с том историјом’, која постаје сувишна и омета нам учешће у геостратешкој и тржишној утакмици“.

Костић наводи да је ових дана налетео на мисли Дијега Фузара („Мислити другачије“) који сматра да тврдње попут ове из рекламе америчке амбасаде служе да би се „народи, друштва и појединци уверили да им не треба други свет осим постојећег“ и да буду сигурни да ова реалност исцрпљује све могућности.

„Могуће је да сам стар, уморан и преосетљив, али свакако знам да нисам ни против, нити посебно наклоњен било којој сили која се нагиње над ову нашу убогу балканску шћућуреност! Као што и некако одавно знам: нема добронамерности и сарадње без поштовања!“, закључио је Костић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала