Русија и Саудијска Арабија постигле договор - нема повећања производње нафте

© AP Photo / Eli HartmanНафтне платформе на налазишту нафте у Тексасу
Нафтне платформе на налазишту нафте у Тексасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва и Ријад су успели да се договоре око квота за производњу нафте у фебруару, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе упознате са преговарачким процесом.
Према подацима америчких медија, државе су се договориле да сачувају садашњи ново производње у фебруару, а да на пролеће повећају производњу. Стране су намеравале да још јуче дођу до компромиса, али након што ОПЕК+ није успео да постигне консензус, састанак је настављен данас.

Како је изјавио министар за нафту Ирана Бижан Зангане, на јучерашњем састанку ОПЕК+, разматрана су два сценарија: повећање производње нафте у фебруару за пола милиона барела дневно или задржавање постојећих, јануарских квота.

За прву опцију је била Русија док су Саудијци, као и већина држава, били за другу опцију.

Споразум ОПЕК плус

Нови споразум земаља произвођача нафте на снази је од почетка маја и он усвојен је усред кризе због пандемије вируса корона, пада цена нафте и пада потражње са више од 100 милиона барела дневно на 70-80 милиона барела дневно.

Према условима споразума, алијанса ОПЕК плус смањује производњу за 9,7 милиона барела дневно у мају-јуну, затим 7,7 милиона у другој половини године и 5,8 милиона даље до краја априла 2022. године. Као основа за смањење узет је октобар 2018. године, али је за Русију и Саудијску Арабију узето 11 милиона барела дневно, од чега се, по аналогији са свима, производња смањује за 23, 18 и 14 одсто, респективно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала