Русија: Иран је одступио од нуклеарног споразума, разлог је притисак Америке

© AFP 2023 / HO / Atomic Energy Organization of IranУнутрашњост нуклеарног објекта Фордо у Ирану
Унутрашњост нуклеарног објекта Фордо у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Покретање процеса обогаћивања уранијума до 20 одсто у Ирану је одступање од Заједничког свеобухватног акционог плана за решавање проблема око иранског нуклеарног програма, али основни узрок таквих одступања су поступци Америке, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Ово питање нема никакве везе са тим да ли Иран поштује своје обавезе према Споразуму о свеобухватним гаранцијама и Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Са те тачке гледишта, нема претензија према иранској страни. Сав материјал који се обогаћује до 20 одсто је под контролом Међународне агенције за нуклеарну енергију. Агенција не бележи његову употребу у непријављене сврхе, које би противречиле Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Истовремено, обнављање процеса обогаћивања уранијума до 20 одсто је одступање од договора из Заједничког свеобухватног акционог плана за решавање проблема око иранског нуклеарног програма“, изјавила је Захарова.

Према њеним речима, разлог због кога се Иран одлучио да обогаћује уранијум на објекту Фордо је притисак САД.

„Последњих година међународна заједница је стекла јасан утисак да су основни узрок таквих одступања систематска груба кршења међународних обавеза од стране САД, које упркос члану 25 Устава УН не поштују резолуцију Савета безбедности УН 2231 и свесно ометају друге државе у реализацији исте“, истакла је Захарова.

Она је подсетила да је пројекат Заједничког свеобухватног акционог плана за пренамену објекта Фордо на производњу стабилних изотопа одавно на мети санкција Вашингтона, што је апсолутно неприхватљиво.

Захарова је такође истакла да Москва цени изјаве иранске стране о томе да су спремни да се врате потпуној реализацији договора у оквиру Заједничког свеобухватног акционог плана, узимајући у обзир поштовање равнотеже интереса.

Према речима Захарове, поступци Ирана такође су од „фундаменталног значаја за наставак рада на пренамени објекта у Форду, што је саставни део нуклеарног споразума“.

„Међутим, задатак за стварање услова за одрживу реализацију свеобухватних споразума значајно је закомпликован“, напоменула је дипломата.

Она је такође указала да је током састанка министара 21. децембра Русија више пута истицала да су „рецепти за нормализацију око Заједничког свеобухватног акционог плана садржани у њему самом“ и подразумевају да договоре доследно примењују све земље које су их формулисале и потписале.

„Све земље-потписнице Заједничког свеобухватног акционог плана, укључујући и Иран, говориле су да је неопходно да се ухвате у коштац са преосталим изазовима у спровођењу акционог плана, инсистирајући на томе да САД одмах одустану од политике поткопавања и да поштују обавезе које произилазе из резолуције СБ УН 2231 без икаквих предуслова“, додала је она.

Захарова је истакла да, када се то догоди, Техеран треба да буде спреман да узврати.

Америка раширила санкциони списак

Америка је на санкциони списак за Иран уврстила 16 предузећа, а већина од њих се доводи у везу са производњом челика, саопштило је америчко Министарство финансија.

На списку се налази 13 иранских предузећа, као и по једна организације из Немачке, Велике Британије и Кине.

Америка је такође увела санкције против једног држављанина Ирана.

Раније је званични представник иранске Владе Али Рабија саопштио да је Иран покренуо процес обогаћивања уранијума на нуклеарном објекту Фордо на нивоу од 20 одсто. Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврдила је у извештају достављеном земљама чланицама да је у Ирану покренут виши ниво процеса обогаћивања уранијума од досадашњег који се одвијао у оквирима споразума са светским силама из 2015. године, изјавио је ирански амбасадор при овој агенцији УН Казим Гарибабади.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала