Цена нафте „Брент“ порасла на 54 долара

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаПумпе за црпљење нафте
Пумпе за црпљење нафте - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена сирове нафте „Брент“ први пут је од 26. фебруара прошле године порасла изнад 54 долара за барел, показују подаци са берзе.

У среду ујутру је цена мартовских фјучерса за северноморску нафту „Брент“ порасла је за 0,92 одсто на 54,02 долара за барел, а фебруарских фјучерса за „лаку“ тексашку сирову нафту „ВТИ“ – за 0,4 одсто, на 50,12 долара за барел.

Сировине поскупљују у светлу договора о условима за фебруар и март земаља које су постигле земље ОПЕК плус. Договором се предвиђа да ће Русија у фебруару повећати производњу нафте за 65.000 барела дневно. Истовремено, Саудијска Арабија смањиће производњу нафте за милион барела дневно, а један број земаља ОПЕК плус ће смањити производњу у фебруару и марту за укупно 425 хиљада барела дневно.

Потпредседник владе Русије Александар Новак објаснио је да је раст котација повезан са подстицајним мерама у једном броју земаља и вакцинацијом против ковида 19.

Нови споразум нафташа ступио је на снагу у мају 2020. смањењем производње нафте за 9,7 милиона барела дневно, а затим су у августу смањена ограничења на 7,7 милиона. У јануару 2021. производња земаља ОПЕК плус повећаће се за додатних 500 хиљада барела дневно, а укупно смањење биће 7,2 милиона. Даље одлуке ће се доносити месечно, у зависности од тржишних услова, али за највише пола милиона барела дневно.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала