Уживо дочек Божића: Поноћна литургија у Витлејему /видео/

© REUTERS / MUSSA ISSA QAWASMAДочек Божића: Поноћна литургија у Витлејему /видео/
Дочек Божића: Поноћна литургија у Витлејему /видео/ - Sputnik Србија
Пратите нас
У Витлејему, библијском граду на Западној обали у коме се по хришћанској традицији родио Исус, управо се одржава поноћна божићна литургија за православне вернике који Божић славе по јулијанском календару.

„Упркос ограничењима Израела, Витлејем се припрема да слави Божић са радошћу и срећом“, изјавио је портпарол палестинског министарства туризма Ђерјес Кумсијех за агенцију Анадолија.

Од раног јутра припреме су у јеку и палестински скаути су парадирали испред Цркве рођења да прославе празник.

„Божићна порука је остати срећан упркос болу и патњи у родном месту Исуса због (израелске) окупације“, рекао је портпарол.

Он је навео да је протекле године Витлејем посетило 3,5 милиона туриста. Божићна литургија биће служи се у поноћ у цркви подигнутој на месту Исусовог рођења у присуству палестинских званичника, међу њима палестинског председника Махмуда Абаса. Хиљаде Палестинаца и православних хришћана из целог света окупило се на Тргу јасли испред цркве.

Божићне свечаности су веома значајне за Витлејем око кога је Израел подигао високи бетонски зид како би се одвојио од Палестинаца на Западној обали, тврдећи да тако спречава улазак нападача на израелску територију. Бадње вече по грегоријанском календару слављено је тамо 24. децембра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала