Ирански медији: Русија тестирањем „Сармата“ послала поруку Бајдену

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" са космодрома "Плесецк" у Архангелској области
Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Сармат са космодрома Плесецк у Архангелској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Иранска информативна агенција „Akharin Khabar“ сматра да је тестирање најновије интерконтиненталне балистичке ракете РС-28 „Сармат“ порука Русије новоизабраном америчком председнику Џозефу Бајдену.
 „Сармат је нека врста поруке о тренутним могућностима Русије и њеним војним технологијама, пре свега, за САД, њихове савезнике у Европи, као и за друге државе. Десило се да се она (тестирање ракете) поклопила са доласком на власти нове администрације у Вашингтону“, наводи се у чланку.

Главни циљ новог ракетног комплекса је да се нивелишу сви перспективни системи противракетне одбране који данас постоје и лише непријатеља могућности нуклеарног одвраћања.

Аутор чланка наглашава да ово оружје треба употребити само у реалном нуклеарном рату, због чега оно има стратешки, а не тактички значај. При томе, он додаје да Русија ради на широком спектру другог наоружања, међу којима је беспилотни подводни апарат „Посејдон“, балистичка ракета „Кинџал“ или, на пример, ласерско оружје „Пересвет“.

„Мало је вероватно да се једноставно поклопило саопштење о тестирању интерконенталне ракете „Сармат“ и долазак на власт нова администрације у Вашингтону“, сматра аутор.

Русија се нада да ће Бајден бити конструктивнији по питању потписивања нових споразума  о наоружању, закључио је новинар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала