Ивица Дачић и Александар Вулин примили руску вакцину „Спутњик Ве“ /видео, фото/

© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић примио је Спутњик Ве вакцину против корона вируса
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић примио је Спутњик Ве вакцину против корона вируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин прилимили су на Институту „Торлак“ руску вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V) .

Вакцину је примио и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Дачић је нагласио да је важно што државни званичници примају вакцине различитих светских произвођача, што, како каже, има за циљ да створи поверење грађана у вакцинацију.

„Овде није реч о политичким разлозима. Ми овим путем желимо да покажемо да дајемо подршку и учествујемо у заштити јавног здравља и јачању поверења грађана у процес вакцинације, имајући у виду да је читав тај процес годинама уназад био жртва разних теорија завере, што је имало тешке негативне последице по становништво. У том смислу, поздрављамо процес вакцинације као први корак ка коначном сагледавању ове пандемије“, рекао је Дачић по примању вакцине испред Института „Торлак“.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин ниједног тренутка није сумњао у исправност вакцинисања јер, како је навео, „као што чврсто верује да је земља округла, тако верује да су добре и вакцине и да сви треба да их приме“.

„Ово је мој начин да покажем грађанима Србије да је вакцинација једино решење. Није једини избор, али је једини исправан. Треба примити вакцину и борити се против пандемије. Чврсто верујем да треба вакцинисати децу и да треба имати поверења у наше лекаре и медицински систем“, истакао је Вулин.

Он је додао и да је Србија једна од ретких земаља где, како је назначио, можете добити вакцине свих светских произвођача и то „потпуно бесплатно“.

„Морам да признам да сам желео да добијем баш руску вакцину. Верујем у руску медицину и да су одлично одрадили свој посао, као што сам сигуран да је свака вакцина, коју су одобрили наши лекари, добра и здрава и да ту нема велике разлике. Али, ево, испунио сам себи једну малу жељу“, казао је министар.
© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеМинистар унутрашњих послова Србије Александар Вулин примио је Спутњик ве вакцину против корона вируса
Ивица Дачић и Александар Вулин примили руску вакцину „Спутњик Ве“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин примио је Спутњик ве вакцину против корона вируса

На питање око евентуалних политичких или дипломатских притисака на Србију да у већој мери изабере вакцину са Запада или Истока, те још увек нагађања која је споменуо и председник Скупштине да ће бити онемогућена путовања онима који, примера ради, нису примили Фајзерову вакцину, Вулин је казао да је „потенцијално условљавање људи због новца или политике да узму лек и нељудски и нехумано“.

„Онај ко би мени или некоме другом то урадио и забранио да негде путујем зато што није купио производ који иде у ову или ону касу и не заслужује да ја одем тамо, у том случају ја тамо ни не желим да одем“, јасан је Вулин.

© Фото : Спутњику уступила Влада СрбијеДржавни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве
Ивица Дачић и Александар Вулин примили руску вакцину „Спутњик Ве“ /видео, фото/ - Sputnik Србија
Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек примио вакцину Спутњик ве

Ђерлек је казао да је здравствени систем спреман и јак и, како је рекао, добро организован „упркос бројним скепсама“.

„Захваљујем се руководству Републике Србије, које је радило на јачању здравственог система. Здравствени систем  је положио свој испит управо због тога што смо добили све оно на чему је држава радила свих ових година. Реализовало се много капиталних инфраструктурних пројеката,обновиле су се болнице и домови здравља, набавила се квалитетна опрема и вакцина, у шта је уложен огроман новац. То показује колико држава брине о здрављу сваког грађанина Србије”, рекао је Ђерлек.

Дачић је, по завршетку Ђерлековог обраћања, државном секретару „честитао” на одлуци да прими руску вакцину, нашаливши се да га је „пријатно изненадио“.

Вакцине су, поред високих државних званичника, примили и Марија Гњатовић из Института за примену нуклеарне енергије и директорка Завода за биоциде и медицинску екологију Драгана Деспот.

У Србију је пред новогодишње празнике стигло 2.400 доза руске вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала