Медији: САД би могле да уведу Индији санкције због куповине С-400

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни системи С-400 "Тријумф"
Противваздушни ракетни системи С-400 Тријумф - Sputnik Србија
Пратите нас
Истражна служба Конгреса САД, независна, двостраначка истражна јединица америчког парламента, објавила је свој најновији извештај о сарадњи Вашингтона и Њу Делхија у области одбране.

Стручњаци организације су, између осталог, истакли да би Индији могле бити уведене санкције ако не одустане од уговора о куповини руских ракетних система С-400, преноси НДТВ.

У извештају истражног тела се наводи да „Индија тежи већој размени технологије и заједничкој производњи иницијатива“. Са своје стране, „Сједињене Америчке Државе позивају на даље реформе... и повећању директних страних инвестиција у одбрамбени сектор“ ове јужноазијске државе.

Аутори извештаја упозоравају да би „вишемилијардни уговор о куповини руског система за ПВО С-400 могао да изазове америчке санкције Индији“. Као основу за то, они се позивају на Закон о супротстављању америчким противницима путем санкција, напомиње НДТВ.  

Лист истовремено наглашава да извештаји истражне групе не представљају званичан документ Конгреса и не одражавају ставове његових чланова. Припремају их независни стручњаци како би законодавци могли да доносе „информисане одлуке“.

Индија је у октобру 2018. потписала уговор са Русијом на пет милијарди долара за куповину пет противваздушних ракетних система С-400, упркос упозорењима Трампове администрације. Њу Делхи је 2019. године издвојио прву траншу уплате у износу од око 800 милиона долара.

Москва је прошлог месеца саопштила да примена тренутних одбрамбених споразума са Њу Делхијем, укључујући испоруку С-400, напредује добро, упркос претњама америчким санкцијама. Истовремено, руски амбасадор у Индији Николај Кудашев рекао је да његова земља не признаје једнострана ограничења која Вашингтон покушава да уведе, подсећа НДТВ.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала