Научници: Могућа два сценарија развоја ситуације са ковидом у Русији

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаЛекар у заштитном оделу у Новосибирској болници
Лекар у заштитном оделу у Новосибирској болници  - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуација са ковидом 19 у Русији у наредној години могла би се развити према два сценарија у зависности од тога да ли ће вирус корона мутирати, сматрају научници.

Како је за Спутњик објаснио кандидат медицинских наука и доцент на Катедри за инфективне болести Универзитета РУДН Сергеј Вознесенски, према једном од сценарија развоја догађаја, имунитет који ће се формирати код људи након прележане болести или вакцинације помоћи ће да се проблем реши.

„Друга варијанта: вирус ће се мењати и ући ће у наш свакодневни живот исто као и грип и вероватно ће бити потребно да се прави вакцина узимајући у обзир промене вируса и поново се вакцинисати“, рекао је научник.

Он је додао да ће време показати који ће се од ових сценарија остварити и да је за сада још увек немогуће са сигурношћу говорити о томе.

Смањење броја оболелих

Са друге стране, доктор медицинских наука, професор и шеф Катедре за вирусологију Руске медицинске академије Јелена Малињикова истакла је да следеће године дефинитивно треба очекивати пад инциденце ковида 19.

„С обзиром на то да вирус може да мутира, могуће је да ћемо до јуна бележити инциденцу, наравно, не тако високе цифре, али ће се вирус корона изједначити са другим респираторним вирусним инфекцијама које циркулишу међу људском популацијом“, објаснила је она.
Вакцина - Sputnik Србија
„Спутњиком ве“ се вакцинисало више од милион Руса

Према њеним речима, смањење броја заражених требало би да почне на пролеће, иако је крајем фебруара-почетком марта могућ други талас раста учесталости вирусних респираторних инфекција, стога током овог периода треба бити посебно опрезан и не заборавити на средства личне заштите.

Потребна вакцинација

Истовремено, сви стручњаци полажу велике наде у вакцинацију против вируса корона.

„Сви очекујемо да ће већина становништва успети да се вакцинише следеће године“, рекао је заменик директора Централног истраживачког института за епидемиологију Роспотребнадзора Александар Горелов.

Горелов сматра да ће се инциденца приметно смањити када 30 одсто руске популације буде имало имунитет, а вирус корона ће нестати када буде имуно 60-70 одсто грађана Русије.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 86,8 милиона људи, од чега је више од 1,8 милиона људи умрло. Тренутно у свету има више од 23,3 милиона активних случајева ковида.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала