„Осветићемо Сулејманија“: ФБИ истражује претњу нападом на амерички Конгрес

© AP Photo / Susan WalshЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
ФБИ истражује претњу да ће бити извршен напад залетањем авиона у зграду америчког Конгреса као наводну одмазду за убиство иранског генерала Касема Сулејманија прошле године, јавио је Си-ен-ен позивајући се на извор упознат с тим питањем.

Амерички медији известили су, позивајући се на више извора, да претња не делује веродостојно, а и даље је нејасно ко је послао претећу поруку.

О поруци освете прво је известио Си-би-ес њуз, наводећи да је добио аудио снимак претње.

„Закуцаћемо се авионом у зграду Конгреса у среду. Осветићемо Сулејманија“, наводи се у поруци.

Извор је додао да америчке власти претњу не сматрају веродостојном и да се случај истражује као кршење ваздухопловних фреквенција. Такво кршење изазива забринутост јер би могло утицати на упутства која су добили пилоти. Како наводе извори, контролорима ваздушног саобраћаја је предочено да одмах пријаве сваку претњу или авион који скреће са путање лета.

Иран је 3. јануара обележио годишњицу Сулејманијеве смрти, који је убијен у у америчком нападу дроном по налогу америчког председника Доналда Трампа. Убиство Сулејманија је потресло Иран, где је био веома поштован војни званичник, и изазвало лавину претњи да ће уследити освета за његово убиство. 

Годишњица убиства иранског генерала Касема Сулејманија - Sputnik Србија
Иран од Интерпола тражи потерницу за Трампа

Трампова администрација оптужила је Сулејманија за наводно планирање напада на Американце у региону. Неколико дана након убиства Сулејманија, Иран је извео напад на неколико америчких база у Ираку.

Ирански званичници такође су више пута су говорили о одмазди.

Годишњица Соулејманије смрти, међутим, прошла је без икаквих напада у региону, иако су тензије између Вашингтона и Техерана и даље изузетно високе.

Вест о претњи ударом на зграду америчког Конгреса долази уочи седнице Конгреса на којој треба да буду потврђени изборни резултати  и две недеље пре инаугурације изабраног америчког председника Џоа Бајдена.
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала