Сисак и Петриња се после земљотреса померили ка истоку

© AP PhotoЗемљотрес у Хрватској
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Снажан земљотрес, који је прошле седмице погодио централни део Хрватске, узроковао је померање Сиска према истоку за 10, а Петриње између 15 до 20 центиметара.

Загребачки Јутарњи лист пише да је, према прорачуну на основу сателитских снимака Европске свемирске агенције, најразорнији петрињски потрес проузроковао померање тла с амплитудом од чак 70 центиметара. Највећи помак, наводи се, забележен је у шумском подручју окруженом местима Слана, Глинска Пољана и Гора.

На западном делу раседа тло се подигло 40 центиметара, а покрај града Петриње спустило за 30 центиметара.

"Сисак се померио у пуно мањем интензитету него Петриња. Прелиминарно, Сисак се померио 10, а Петриња између 15 и 20 центиметара”, рекао је др Марин Говорчин с Геодетског факултета у Загребу.

Интердисциплинарни тим научника и даље обилази терен како би одговорио на бројна питања, каже Говорчин и додаје да засад нису открили ефект првог реда као што је пуцање раседа на површини.

"Ако нађемо неке површинске манифестације пуцња раседа, можемо да проценимо где је тачно расед, какав је био помак по њему, као и колика је дужина раседа који је пукао”, каже сеизмолог др Јосип Стипчевић, доцент на Геофизичком одсеку Природословно-математичког факултета у Загребу.

Према јуче објављеном Извештају Хрватског геодетског института потрес у Хрватској се догодио на раседу који се отприлике пружа у смеру северозапад-југоисток и пролази Покупљем у близини Петриње и Глине.

Тај расед је гранични између два врло различита тектонска блока, Динарида и Панонског басена, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала