Велика Британија ублажила санкције против Крима

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаЛука у Севастопољу
Лука у Севастопољу - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска влада је, после Брегзита, ублажила санкције против Крима, наводи се на сајту владине Канцеларије за спровођење финансијских санкција (OFSI).
Британским бродовима се у изузетним случајевима дозвољено да са незамрзнутих рачуна плаћају лучке услуге Државном предузећу „Кримске морске луке“, односно лукама Керч, Јалта и Евпаторија. Такође, укида се забрана плаћања услуга огранку предузећа „Државне хидрографије“ и лучких терминала „Кримских морских лука“. Лиценца је ступила на снагу 1. јануара 2021. године.

Они који планирају да плаћају услуге „Кримским морским лукама“ требало би да о томе обавесте британско регулаторно тело OFSI, које контролише поштовање санкционог режима.

Европска унија је извршила сличну промену режима санкција 2017. године. Велика Британија је изласком из ЕУ створила независни режим ограничења. Тако је генерална дозвола вратила паневропски приступ санкцијама на Криму.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова о претњи Кијева да ће тему Крима учинити „пакленом“: Изјава из подземља

Европска унија је увела ограничења у јулу 2014. године након повратка полуострва у састав Русије. У марту 2015. године, Европски савет је термин ограничења повезао са „потпуном применом споразума из Минска“. Британија је добила прилику да промени режим санкција након изласка из Европске уније.

Санкције утичу на финансијски, енергетски и одбрамбени сектор, као и на производе двоструке намене. Оне подразумевају ограничавање приступа тржишту капитала у Европској унији за пет највећих руских финансијских институција, где је главни власник Русија.

Поред тога, санкције су биле усмерене на три руске енергетске компаније и три одбрамбене компаније. Мере укључују ембарго на увоз и извоз оружја, робе двоструке намене, ограничења за увоз низа услуга и технологија у Русију које се могу користити у производњи нафте.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала