Више од 100 кубика отпада уклоњено с плутајуће депоније код Вишеграда

CC0 / Pixabay / Смеће на Дрини
Смеће на Дрини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На горње-дринском језеру изнад бране Хидроелектране Вишеград јуче је почело отклањање плутајућег отпада, који је претио да изазове еколошку катастрофу.

Како је договорено јуче, Хидроелектрана Вишеград и Електропривреда Србије заједно ће наредних дана уклањати отпад који би могао да угрози рад вишеградске Хидроелектране, преноси РТРС.

У току јучерашњег дана, специјализовани тим уклонио је више од 100 кубика плутајућег отпада.

„Кренули смо са санирањем проблема који је настао услед пуцања ланчанице километар узводно. Екипа ХЕ је на терену, ангажовали смо механизацију и људство на решавању проблема“, рекао је Недељко Перишић, директор ХЕ на Дрини.

На састанку у Бајиној Башти постигнут је договор према којем ће у решавање проблема бити укључена и предузећа из Србије.

„Потписан је уговор између ЕПС-а и Дринско-лимских хидроелектрана са извођачем радова и већ за пар дана извођач ће бити уведен у посао, како бисмо заједно санирали проблем плутајућег отпада“, навео је Перишић.

Пре две године у Вишеграду је одржан трилатерални састанак о решавању проблема дивљих депонија у горњем сливу реке Дрине, али се није далеко одмакло.

„На том састанку су договорени конкретни кораци и заиста смо сви мислили да је на помолу решење тог проблема када је договорено формирање две радне групе“, каже Свјетлана Радусин, помоћник министра за заштиту животне средине у Влади Републике Српске.

CC0 / Pixabay / У току јучерашњег дана, специјализовани тим уклонио је више од 100 кубика плутајућег отпада
Више од 100 кубика отпада уклоњено с плутајуће депоније код Вишеграда - Sputnik Србија
У току јучерашњег дана, специјализовани тим уклонио је више од 100 кубика плутајућег отпада

Задатак група био је да утврде тачан број дивљих депонија, махом у сливу реке Лим.

„У неколико наврата из Министарства смо слали разне упите у Црну Гору и Србију. Међутим, након тога нису прдузете никакве активности“, додаје она.

У Сарајеву ће 11. јануара бити одржан састанак којем ће присуствовати представници предузећа ХЕ на Дрини, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Очекује се да буде покренута иницијатива за нови хитни састанак представника три земље, како би коначно био решен вишедеценијски проблем плутајућег отпада у горњем сливу Дрине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала