Бајден неће закопати Трампову ратну секиру

Пратите нас
Републиканци и демократе у САД су у једном сасвим сагласни, да вртоглави привредни раст Кине мора да буде заустављен. Зато се не може од Бајдена очекивати да ће закопати Трампову ратну секиру и одустати од економског рата са Кином.

Овакав закључак се намеће из више разлога, каже за Спутњик спољно-политички коментатор Борислав Коркоделовић, добар познавалац прилика на Далеком истоку, иако напомиње да изабрани председник Америке Џо Бајден још није детаљно о томе говорио.

„Он је у интервјуу за Њујорк тајмс у децембру рекао да неће журити са смањивањем царина на кинеску робу, нити ће напустити трговински споразум који су у јануару 2020. постигли Пекинг и Вашингтон после дугих и мучних преговора“, каже Коркоделовић за Спутњик.

Бајден ће наставити Трампову политику према Кини 

Коркоделовић подсећа да је Трамп започео трговински рат са Пекингом у нади да ће смањити амерички дефицит у трговини са Кином, што се није десило, али су привредници с обе стране трпели штету. После тешких преговора,  пре годину дана је  дошло до потписивања споразума између Вашингтона и Пекинга који ће се реализовати у више фаза.

© AP Photo / Ahn Young-joonТрампову ратну секиту усмерену на раст кинеске привреде Бајден неће закопати јер су у томе сагласни и републиканци и демократекине у САД.
Бајден неће закопати Трампову ратну секиру - Sputnik Србија
Трампову ратну секиту усмерену на раст кинеске привреде Бајден неће закопати јер су у томе сагласни и републиканци и демократекине у САД.

„У првој фази тог споразума је врло важан детаљ велико отварање кинеског тржишта за америчку робу што је орочено на две године. То се у 2020. није догодило пре свега због пандемије која је потпуно пореметила привреду САД, и ништа није остварено у погледу повећања кинеског увоза“,  подсећа наш саговорник.

Када је у питању друга фаза она се, како напомиње, односи на питања која већ дуго година оптерећују односе, а у Америци и на Западу се дефинишу као кинеска крађа интелектуалне својине, дампиншка производња и извоз, недозвољено финансирање државних предузећа и притисак на америчке компаније да се приликом склапања уговора о пословању у НР Кини обавежу и на трансфер савремене технологије.

Сагласни републиканци и демократе

Бајден од тога, по оцени Коркоделовића, неће одступити, јер се ту ради о дубоким, вишеслојним сукобима и споровима измећу двеју најмоћнијих држава и привреда света.

„Ова година ће на неки начин бити мирнија у тим односима, прагматичнија. Развијаће се више билатерални контакти, чак се очекује да то буде иницирано од шефа државе у Вашингтону. Суштина је, међутим, да је то проблем који ће трајати деценијама“, каже Коркоделовић и додаје:

У Вашингтону постоји беспоговорна сагласност између републиканаца и демократа да вртоглави раст Кине мора да буде заустављен и да они у томе неће бирати средства.

Поготово је то јасно после најновије анализе лондонског Центра за економска и пословна истраживања, према коме ће Кина престићи САД и постати прва економија у свету 2028. године, пет година раније него што је претходно процењено. Томе ће допринети разлика у опоравку од пандемије вируса ковид 19.

CC0 / Pixabay / Кина ће престићи САД и постати прва економија у свету 2028. године, пет година раније него што је претходно процењено.
Бајден неће закопати Трампову ратну секиру - Sputnik Србија
Кина ће престићи САД и постати прва економија у свету 2028. године, пет година раније него што је претходно процењено.

Кина прва економија света пет година пре планираног

Процењује се да ће Кина остварити просечан економски раст од 5,7 одсто годишње од 2021. до 2025. године, а да ће затим успорити на 4,5 одсто годишње од 2026. до 2030. године.

Иако ће САД вероватно имати снажнији опоравак 2021, њихов економски раст би могао да успори на 1,9 одсто од 2022. до 2024. године, а затим на 1,6 одсто након тога, истиче се у извештају, који је пренео Блумберг.

Коркоделовић каже да се тај извештај односи на номинални БДП, а да је још 2017. према процени Светске банке Кина превазишла САД када је у питању БДП мерен паритетом куповне моћи.

Саговорник Спутњика истиче да је упркос силним царинским оптерећењима Трампове администрације на кинеску робу и трговинском рату који се води између Вашингтона и Пекинга, 2020. забележен значајан раст кинеског извоза у САД. Он напомиње да се Кина на почетку другог квартала 2020. на чему је инсистрирао председник Си Ђинпинг, више окренула свом тржишту јер већ сада има средњу класу од 440 милиона људи и до 2030. она ће порасти на око 850 милиона.

„Они ће 2035. године имати између 20.000 и 26.000 долара по глави становника и то мерено номиналним БДП-ом. Значи постоји једна огромна база унутар Кине која јој омогућава да ту своју извозно оријентисану привреду пребаци на домаће тржите и да акценат буде на домаћој потрошњи“, каже Коркоделовић.

Због свега тога он сматра да неће бити ништа од закопавања Трампових ратних секира и да ће бити настављен економски рат Америке са Кином у намери да обузда њен раст и спречи је да постане најјача економска сила на свету. Само ће то, како каже, Бајден радити у свом стилу, на мало суптилнији начин него Трамп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала