Десет савета Ника Вујичића који могу да вас промене

© AFP 2023 / Mandy ChengНик Вујичић
Ник Вујичић - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је рођен је без руку и ногу, Ник Вујичић живи богат и испуњен живот. Вера у Бога, нада, љубав, сигурност, страх, пораз, пад, устајање, успех, мотив, све су то речи које би могле описати живот готово сваког од нас, али Ник Вујчић управо из њих црпи снагу.

Колико му је изговарање ових речи помогло у животу, то је и сам Вујичић више пута у својим многобројним говорима наглашавао. Али важно је да знате да у њих пре свега морате да верујете, пише портал ДДЛ.

Можемо рећи да је то главна и можда најважнија лекција Ника Вујичића, великог човека, пре свега, а затим заговорника теорије мотивације и срећног живота.

Ово је десет инспирација за изненађујуће срећан живот, по рецепту Ника Вујичића. И да, он сада живи срећан и испуњен живот, окружен породицом коју воли највише на свету.

1. Ако вам се никада није догодило чудо, будите то онда Ви

„Зашто сам доврага, толико пута жалио себе, зашто не бих могао да будем срећан?“, рекао је Ник Вујичић у својој књизи „Живети слободно“. Да ли сте се више пута то запитали и шта сте урадили по том питању? Е, па Ник нам поручује да увек, али увек будемо свесни својих вредности, и да никад не престанемо да верујемо у себе и у своје снове. Сопствена вредност је најдрагоценија и у њу улажите, и чудо неће изостати.

2. Имајте потпуну сигурност у срцу

Сами знамо какав је покретач љубав. Она је живот, начин живљења, ваздух који дишемо, све. Без ње не можемо ништа, а са њом у висине. На сличан начин и Ник Вујичић је желео свима да покаже огромно значење љубави, барем онима који на трен на то забораве. Ту љубав неизбежно повезује са вером. У томе има велике истине. Будите стрпљиви, пронађите своју тачку ослонца, бирајте дуго и пажљиво, сагледајте ширу слику, имајте поверења, не губите наду. Волите своју несавршеност. Да ли су вам ове речи бар мало помогле да преиспитате где грешите, или да се изборите и издигнете изнад проблема? Можда је довољан показатељ успешан живот некада уплашеног и стидљивог Ника Вујичића, који се изборио са свим баријерама.

3. Став је најважнији

„Сматрајте своје ставове неком врстом даљинског управљача за телевизор. Ако вам се програм који гледате не допадне, узмете даљински управљач и промените га. Ставове можете мењати увек када не постижете резултате које желите, без обзира на препреке на које притом наилазите“, тврди Ник. Он саветује да и те како можемо кориговати наше ставове и живот без узимања пилула, посета психотерапеуту или саветовања са гуруом. Врло је једноставно, ако ви ту једноставност примећујете. Пронађите свој животни циљ и волите себе такве какви јесте, радите на оптимизму, јер он даје додатну снагу и омогућава контролу емоција. Читајте, обилазите земље, владајте материјом и позитивне промене не могу изостати. И запамтите, имати став је имати слободан живот. Радите на њему.

4. Без руку и ногу, али не и беспомоћан

Свако од нас се сусреће са неправдом, неистином, лошим даном, трагедијом, али не смемо да заборавимо да је то све живот, и да после кише увек дође сунце. Ник Вујичић од рођења живи без удова, сусретао се са много боли и патње, са много суза. Страх је претворио у победу, патњу у радост, немир у мир. Пронашао је склад „само“ зато што је знао и стремио ка светлу на крају тунела. Веровао је у боље сутра. Пронађите снагу у себи и пркосите свим недаћама и лошим вибрацијама. И запамтите: Није храбар човек онај ко се никада не уплаши, већ онај ко победи тај страх. Тако је Ник у својој књизи испричао случај пребијања свог другара из основне школе. Замислите, дечак без руку и ногу је савладао крупног развијеног момка. Иако му је било жао због тога, Ник напомиње да му је било потребно да се одважи и каже себи: „Ја морам да се одбраним“. Можда ово није најсветлији пример показивања храбрости, али и те како говори о једној јако важној ствари, а то је показати да си жив, да си „у игри“. И није само реч о храбрости, реч је и о ставу, сукобљавању мишљења, једноставно о томе да ниси беспомоћан.

5. Не кукајте над неуспесима

Ник овај моменат описује следећим речима: „Имам дугу историју стицања модрица по целом телу и убода на лицу. Падао сам са столова, високих столица, кревета, степеница, ограда. Пошто нисам имао руке да се њима задржим, најчешће сам падао на браду, нос и чело. У неким приликама бих се и гадно угрувао. Ипак, никада нисам остао да лежим на поду“. Не тражите разлоге да вас други жале, или да себе негативно посматрате, тргните се и борите се.

6. Верујте људима, мање или више

Људе можете разумети ако се дружите са њима, ако им посвећујете време, ако улажете у пријатељства. Али свакако нису сви људи нама познати и онда кад мислимо да их познајемо. У таквим ситуацијама Ник поручује да не губимо наду у добро, да свака превара може бити добра лекција, да поверење дато људима не мора увек бити изиграно, да дамо шансу и можда осетимо кључ промене. Имајте ширину и разумевање за туђа осећања, како и ваша не би била повређена. Научите лепшу вештину опхођења и приметићете разлику. Са друге стране, покушајте да разликујете када вам неко нажалост не жели добро. Удаљите се од таквих људи и радите на себи и никако немојте патити кад вас обману. То је одраз њиховог карактера, не вашег.

7. Зграбите праву прилику

Пословни изазови су готово свакодневно нешто са чиме се суочавамо, на тежи или лакши начин. Организација, упорност, жеља су најбитнији предуслови за добар резултат. Немојте дозволити себи да пропустите сјајну прилику само зато што се нисте добро организовали, или што вас напросто мрзи да узмете ствари у своје руке. Ник напомиње: „Ви сте сами одговорни за свој успех“. Па нека вам то буде довољан мотив да дате све од себе.

8. Давање као мисија

Никад не заборавите да помогнете неком. Људи даривање схватају врло позитивно, и ако знате да ћете неком улепшати дан, недељу, па чак и читав живот својим гестом, намером, речима, новчаним издатком, поклоном, немојте онда ту активност испустити из ваше животне мисије. Ви ћете се осетити здравије, самоувереније, боље, мудрије.

9. Будите захвални

Многи људи често живот и његову лепоту схвате као нешто што се подразумева. То је погрешан начин размишљања. Осмех, доброта, помоћ, радост, благостање, здравље, брига, људскост, поштење, искрене намере, љубав, пријатељство су све оно што нас чини испуњеним и срећним, али не треба их никако узимати здраво за готово. Увек будите захвални. Ник наглашава да никад не изгубите ваш животни поредак у тражењу добрих ствари и да се увек препустите Божјој вери и нади.

10. Живот са сврхом

Шта год да радите, будите на опрезу да то не угрожава или не повређује друге, а нека вас испуњава. Живите квалитетно, слободно, раскошно, вољено, заљубљено, достојанствено.

„Живите са мисијом и верујте радосно. Будите живот вредан живљења“, каже Ник Вујичић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала