У касарни у Новом Пазару под истим кровом моле се православци и муслимани

© Фото : Министарство одбранеНове униформе Војске Србије
Нове униформе Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
У новопазарској касарни „Рифат Бурџовић Тршо“ већ седам година под истим кровом налазе се исламски и православни богослужбени простори. Припадници Војске Србије различите су вере и нације, па је важно да свако од њих подjеднако и без сметњи користи своје право да испољава веру и упражњава верске обреде.

Тако је и у петак, за припаднике Војске Србије муслимане у касарни била џума (муслиманска молитва), када у месџиду борави већи број верника, а за православне вернике била је света литургија. Она се због ангажмана војног свештеника у више касарни овде одржава једном месечно. Оба богослужбена простора су отворена за вернике сваког дана, па се тако обављају редовни намази у муслиманском, а у свом богослужбеном простору свакодневно се Богу моле и православни верници, пише агенција „Анадолија“.

Све различитости на које овде гледају као на највеће богатство воде ка истом циљу, љубави према заједничкој држави, поштовању, суживоту и толеранцији међу људима.

О важности молитвеног простора за муслимане причао је први хаџија међу припадницима Војске Србије Елвир Смаилагић. Уживање свих верских и националних права током службе, јасна је порука државе, сматра он.

„Овај богослужбени простор је веома важан за припаднике исламске вероисповести с обзиром да ми са ових простора тежимо вери. Формирањем овог богослужбеног простора Војска Србије, Министарство одбране и Република Србија су доказали да у њој нема никаквих разлика међу људима. Врата свим муслиманима Новог Пазара и Републике Србије су широм отворена да дођу и да раде у Војсци Републике Србије, јер ово је и њихова држава као и свих грађана. Сваки војник који овде дође да обави молитву изађе сигурно испуњенији и бољи него што је дошао. Овај богослужбени простор му омогућава и даје му снагу за извршавање свих наменских задатака који су тешки и захтевни, одавде он изађе много богатији, расположенији и спремнији за рад“, каже за Анадолу Агенцy (АА) помоћник главног војног имама Војске Србије, заставник Смаилагић.

Богослужбени простор важан је и у животу православних верника, припадника Војске Србије.

Војни свештеник Владан Вуковић каже да то што су два богослужбена простора под истим кровом касарне у Новом Пазару је још један показатељ добре сарадње и Божијег промисла да су сви људи исти, на истом путу без обзира на вероисповест.

„Јако је важно постојање овог богослужбеног простора из разлога што сваки припадник ове јединице у било које доба дана или ноћи може да уђе овде, да се помоли Богу и запали свећу за здравље и спасење својих ближњих. У данашње време многих обавеза и стреса, ово је једно молитвено уточиште где сваки припадник војске може да се пресабере, да размисли о себи и животу, да се помоли Богу, да стекне и осети мир који често губимо живећи и борећи се у овом свету“, рекао је војни свештеник Команде Друге бригаде, поручник Владан Вуковић.

Група за верске послове на нивоу бригаде редовно прати остваривање права свих припадника бригаде. Закључак је да верници у Војсци Србије уживају сва гарантована права.

Осим богослужбеног простора у Новом Пазару муслимани, припадници Војске Србије месџиде имају у касарни „Батајница 1“ и на на Војно-медицинској академији у Београду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала