Вучић са Свете Горе честитао Божић

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Хиландару, честитао је Божић свим верницима.

„Мир Божји — Христос се роди“, навео је председник Србије на друштвеним мрежама.

Вучић је ноћас присуствовао Божићној служби, а потом и Божићној литургији.

​Српски председник ће данас обићи све радове на обнови манастира Хиландар, тешко страдалог у великом пожару у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Планиран је и Божићни ручак у новој трпезарији, реновираној прошле године, а председник Вучић биће њен први гост тог ранга.

Трпезарија иначе има камене столове, на какве има право само неколико од укупно 20 манастира на Светог Гори, и то само они који су царске лавре.

Посета Вучића манастиру Хиландар је прва званична председничка посета том српском манастиру у последње две деценије.

Председника Вучића су, по доласку, испред манастира дочекали игуман Хиландара, архимандрит Методије и велики број монаха, како за Танјуг сведочи министар Ненад Поповић, који прати председника у посети.

На улазу у манастир, у част српског председника, првог после 20 година којег су званично угостили монаси Хиландара, биле су истакнуте три заставе: српска, грчка и хиландарска, што се чини само о великим празницима и када долазе највиши гости.

Одмах по доласку, игуман Методије пратио је председника Вучића у Саборни храм Ваведења Богородице, у који су ушли сами њих двојица.

Игуман је потом оставио српског председника да се сам поклони светињама и проборави неко време у Храму.

То се, како објашњава министар Поповић, сматра великом почашћу, која се ретко, скоро никад не указује посетиоцима, без обзира на ранг.

Вучић се, иначе, најдуже задржао пред иконом Богородице тројеручице.

После тога, председник Вучић разговарао је са старешинством манастира Хиландар са игуманом Методијем на челу, а потом је архимандрит у његову част приредио свечану Бадњу вечеру, за „скромном, али предивном манастирском трпезом“, у најужем кругу, односно у присуству само два монаха, поред два госта из Србије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала