Да ли је упад у Конгрес исто што и српски 5. октобар

© AP Photo / Jose Luis MaganaПристалице председника Доналда Трампа пењу се на западни зид америчког Капитола
Присталице председника Доналда Трампа пењу се на западни зид америчког Капитола - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако упад присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса подсећа на 5. октобар 2000. у Србији, ове две приче не могу да се пореде. Ипак, амерички политички систем сигурно је уздрман, а од тога у ком правцу ће се ствари даље развијати зависиће и спољнополитчки углед Америке.

Ово је виђење Јована Ковачића, члана Извршног комитета Трилатералне комисије, поводом дешавања у Вашингтону где су незадовољне присталице Трампа упале у зграду на Капитол хилу. Према речима Ковачића, иако сцене које су виђене у Вашингтону подсећају на 5.октобар 2000. у Србији, разлика је велика јер је Пети октобар довео до смене власти.

Полседице ће се тек видети

„Ово у Вашингтону је било насиље ништа веће него што се дешавало у Портланду. Међутим, с друге стране симбол је ту неупоредив. Портланд је богу иза леђа, а ово је седиште америчког демократског система. Тако да то незадовољство које се испољило од једног броја људи ће сигурно имати другачије реперкусије. Kако ће мудре главе даље да хендлују ову причу, видећемо. Чињеница стоји, да ма колико оних 70 милиона који су гласали за Трампа јесте огорчено због онгоа што је за њих изборна крађа, Трамп није успео то да докаже - да ли му нису дозволили или није имао аргументе - то ће историја решити,“ каже Ковачић. 

Ако се ствари не смире...

Он додаје да је ово је само дало муниције и материјала демократама да још оштријеј критикују републиканце.

​„Демократе ће према републиканцима сада да покажу  још већи револт и бес, иако Бајден није оптуживао републикаце, нити људе који су гласали за Трампа, а од њега је тражио да спроведе своје уставне обавезе што је савим ок. Међутим, било је и оних из кругова демократа који су у Конгресу били више него иритантни за онај други део америчке јавности. Ту је кључ. Јер ако се ту ствари не смире и дозволи да то незадовољство тиња онда би могао да настане велики проблем за америчко друштво,“ упозорава наш саговорник.

По његовој оцени, све што се дешавало у Вашингтону је још један показатељ да нешто дебело не штима у САД, посебно ако месецима имате случај да у Сијетлу или Портланду, како каже, једна братија држи све под контролом што није ништа друго него побуна.

Није исто кад се „дрма“ велика сила

„Када се нама то деси то има политичке и економске последице на одређеном нивоу али када се овако нешто деси у једној Америци, или ако би се десило у Русији или Кини, то онда има последице по цео свет. Зато је одговорност великих сила да имају стабилне политичке системе због сопственог утицаја на осататак света,“ напомиње Ковачић.

Упад у Конгрес јесте нешто чиме је пољуљан амерички систем, закључује наш саговорник подсећајући да су многи и у Вашингтону  поставили питање – „како ћемо ми да причамо другима о демократији, када наша показује да има проблем“.   

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала