Скитско благо и Мономахов печат: Главни проналасци на постсовјетском простору у 2020. години

Пратите насTelegramOdyssey
Многе археолошке и палеонтолошке експедиције, које су биле планиране за 2020. годину, одгођене су због ситуације са вирусом корона, али некима је било суђено да се ипак реализују. Археолози су на крају године сумирали резултате, а портал „Известија“ представља најзанимљивије проналаске на постсовјетском простору у 2020. години.

Главна открића у претходној години били су гробови и благо древних Скита у Украјини, печат кнеза Владимира Мономаха у Белорусији и остаци древног носорога у Молдавији.

У Украјини је пронађен скелет скитског ратника, а према древним мерилима био је прави џин са 180 центиметара раста. Археолози су у гробници поред њега пронашли и гвоздени нож са коштаном дршком, делове тоболца са бронзаним стрелама и жртвену грану. Проналазак је откривен на острву Хортица.

У белоруском граду Гродно на територији Новог замка пронађен је оловни печат легендарног кијевског кнеза Владимира Мономаха. На једној страни печата се оцртавао лик Василија Кесаријског, који се сматрао небеским заштитником Мономаха, а са друге је био натпис на староруском језику на којој се моли за Божју помоћ. Печат је висио на везицама помоћу којих се причвршћивао на документа.

Археолози су такође на територији Белорусије, у рејону Бобрујска на дну реке Березине, пронашли шлем из 10. века у одличном стању. Научници сматрају да је искован у Скандинавији, а да се ту обрео током познатог путовања „од Варјага до Грка“.

У близини Бобрујска пронађен је и мач из периода од 11. до 13. века. Оружје је у добром стању, делимично је оштећено сечиво, а дршка је била посребрена. Мач је дуг 70 центиметара, а тежак је 1.200 грама.

У Молдавији је керамичар Василиј Гончар у глиништу пронашао остатке изумрлих носорога без рогова. Пронађене су лобање и друге кости тих древних копитара. Палеонтолози сматрају да остаци припадају породици од два одрасла носорога и младунчета.

Носорози који нису имали рогове живели су пре око 30-20 милиона година. То су били највиши и најтежи копнени сисари који су икада живели на Земљи. Тежили су и до 17 тона, а били су дугачки и до пет метара.

Археолози су у Казахстану пронашли плочу са текстом која датира из доба древне државе Кангју (која је постојала од око четвртог века п.н.е. до четвртог века нове ере). На њој је уклесано седам редова и 218 знакова на арамејској абецеди. Ово је веома редак проналазак, цели текстови из епохе Кангјуја готово никад нису пронађени.

Дешифровање је показало да су редови посвећени времену када је војсковођа Сападани стварао град. На плочи су набројани и владари тадашњих политичких центара – Самарканда, Бухари, Кеша и Чачи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала