Тачијево тајно писмо Помпеу: Тужилаштво се плаши бекства бившег лидера ОВК, тражи наставак притвора

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник привремених институција у Приштини Хашим Тачи и амерички државни секретар Мајк Помпео на састанку у Вашингтону
Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи и амерички државни секретар Мајк Помпео на састанку у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем у Хагу успротивило се захтеву одбране некадашњег команданта ОВК Хашима Тачија да му се укине притвор, тврдећи да је он подривао суд, између осталог наводећи и његово тајно писмо америчком државном секретару Мајку Помпеу. Тужилаштво страхује да би Тачи могао и да побегне јер му прети доживотни затвор.

Тужилаштво је у поднеску од 21. децембра, који је данас јавно објављен, детаљно обраложило како је Тачи покушавао да подрива рад Специјализованих већа и тужилаштва на различите начине, детаљно наводећи и ризике од укидања притвора, пренео је Танјуг.

Комадант ОВК Хашим Тачи са припадницима те терористичке организације на Косову 1999. године - Sputnik Србија
Убиства и мучења Срба: Детаљи оптужнице против Тачија и вођа бивше ОВК

Тужилаштво истиче да поднесци Тачијеве одбране у којима се тврди да су његова подршка, напори и доприноси да се успостави тај суд, „били несебични поступци штетни за његову политичку каријеру“, заправо игноришу његове напоре које је предузимао ради подривања суда у последњих неколико година, када је оптужница постала озбиљна претња, а касније и стварност.

Недавно је, како подсећа тужилаштво, Тачи као председник тзв. Косова поднео предлог уставног амандмана који би „разјаснио“ временску границу (рада суда), за који је Уставни суд тзв. Косова утврдио да је неоправдан и да би умањио права и слободе загарантоване Уставом.

Подривао суд, писао тајна писма

„Такви кораци тешко показују подршку раду суда, али још више говоре у прилог контрасту између Тачијевих јавних изјава подршке суду и његових нејавних маневара“, наводи се у поднеску тужилаштва.

Своје тврдње тужилаштво даље илуструје са два примера.

Први се тиче Тачијевог званичног, нејавног писма, америчком државном секретару Мајку Помпеу, којим је прошле године тражио од њега да предложи кључне реформе у Специјализованим већима, а која су већ била усред поодмакле кривичне истраге против највиших припадника ОВК.

То, како истиче тужилаштво, није једноставан израз „легитимне забринутости“ и Тачијева подршка суду, што је Помпео јасно рекао у одговору.

Хашим Тачи се обраћа народу у Глогоњу на КиМ - Sputnik Србија
Зашто је велики део оптужнице против Тачија још увек тајна?

„Укидање или подривање на било који начин рада, структуре или седишта Специјализованиих већа или Специјализованог тужилаштва озбиљно би наштетило кредибилитету Косова у свету“, одговорио је Помпео Тачију, подсећа тужилаштво.

Други пример који наводи тужилаштво, догодио се у јесен 2018. када је Тачи упутио приватни захтев некоме чији је идентитет редигован, а захтев је био моментално одбијен.

„Судећи према ...(редиговано) Тачи је предусловио свој захтев изражавајући презир према Специјализованим већима. Ови подаци много више указују на тренутну намеру и мотиве Тачија, од његове улоге у успостављању Специјализованих већа пре неколико година, када је то повисило његову репутацију код међународних партнера и када су изгледи да ће бити оптужен у најбољем случају изгледали далеко“, навело је тужилаштво.

Опасност од бекства, прети му доживотни затвор

Такође, подсећа и да је Тачи последњег дана на функцији председника, 4. новембра, дао помиловање оптуженим члановима ОВК Шпресим Укају и Беким Силају, осуђеним за ратне злочине што додатно осликава ризике.

Посебно је указало да и даље стоје разлози за притвор јер постоји опасност да ће Тачи побећи како би избегао суђење, да ће наставити да омета поступке пред Специјализованим већима, укључујући - утицање на сведоке, жртве или сараднике. Разлог за притвор је и озбиљност кривичних дела за која се терети и чињеница да му за то прети казна доживотног затвора, као и његове личне карактеристике, прошло понашање, средина и услови у којима живи, навело је тужилаштво.

Оптужен је за низ ратних злочина и злочина против човечности заједно са некадашњим члановима главног штаба ОВК Кадријем Весљијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем.

Хашим Тачи у Хагу - Sputnik Србија
Докази на видело: Лажно Косово — рак-рана Европе у чијем темељу је страшан злочин /видео/

У прилог свом ставу, тужилаштво подсећа да је Тачи за ратне злочине и злочине против човечности широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани.

„Злочини за које се терети Тачи могу за собом повући казну доживотног затвора. Ова могућност доприноси постојању ризика да ће побећи и тај ризик ће се само повећавати како се поступак и обелодањивање доказа против њега буде одмицало“, истиче Специјално тужилаштво.

На Косову влада клима застрашивања сведока

Такође, сматра да и даље постоји ризик да ће Тачи ометати поступке, јер његове бивше и садашње функције омогућавају мобилизацију огромних мрежа подршке, затим јер је јавно нападао Специјализована већа Косова и покушао да их обезакони, као и јер је уложио напоре да утиче на потенцијалне сведоке.

Поред тога, на Косову влада клима „застрашивања сведока који треба да сведоче против чланова ОВК“, напомиње тужилаштво.

Поред осталог, подсећа и да ни суд ни тужилаштво немају ресурсе за адекватно праћење кретања оптужених по Косову, који би били привремено пуштени да се бране са слободе.

Такође, ЕУЛЕКС-ов мандат за надгледање се не протеже на надгледање услова пуштања, нити има ресурсе за то.

„Без обзира од места где се налази ако се пусти на слободу, Тачи има средства и мрежу подршке да оствари сваки од наведених ризика“, закључило је тужилаштво тражећи од суда да одбије Тачијев захтев за укидање притвора.

Жртвама заштита идентитета

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу наложио је Служби за помоћ жртвама ОВК да му до 15. фебруара поднесе извештај о броју поднетих захтева за статус жртве у поступку против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и других.

Што се тиче заштите идентитета жртви, судија је наложио Служби за заштиту жртава да сваком подносиоцу захтева додели псеудоним - бројем, без обзира да ли је подносилац захтева тражио заштитне мере или није.

Тако додељени псеудоним треба да се користи као једини идентификатор жртве, како у јавним тако и у (строго) поверљивим поднесцима, осим ако надлежно судско веће не одлучи другачије, наводи се у одлуци судије која је данас објављена.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала