Упозорење сеизмолога: Земља ће се трести још дуго у Хрватској

© AP PhotoЗемљотрес у Хрватској
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија
Пратите нас
Професорка Луси Џонс, једна од најпознатијих сеизмолога на свету, рекла је да је хрватски грађани могу да очекују да ће се земља трести још дуго.

Иако је немогуће предвидети са сигурношћу када ће се земљотрес догодити, према научним сазнањима и анализама, један аспект није случајан а то су накнадни потреси.

„Око пет до десет одсто накнадних земљотреса су снажнији од првог, односно, у пет одсто случајева накнадни потрес је снажнији од првог, а то је Хрватска имала. Тако да сад знамо да ће се у Хрватској догађати земљотреси и можете их очекивати још доста дуго“, рекла је Џонс за ТВ РТЛ, преноси Танјуг.

Она је рекла да земљотреси стварају осећај страха већи него што су стварна претња за живот људи.

„Много страхујемо да ћемо погинути у земљотресу, али то се догађа врло, врло ретко. Схватите ово, све око вас тера вас у страх, али оно што вам следи ће вероватно бити мањег интензитета од онога што сте већ имали. Лоше грађевине су се већ срушиле и готово сигурно ће све даље ићи на боље, тако да је ваш аутомобил вероватно опаснији од земљотреса“, поручила је Џонс грађанима.

Луси Џонс је професор на Универзитету КалТек, аутор више од 100 научних радова у којима анализира процепе и Земљину кору и тражи одговоре на питања зашто, када и где се земљотреси догађају, могу ли се предвидети и како су повезани.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала