Ванредни избори у Приштини: Запад ће опет добити владу по својој мери

CC BY 2.0 / Flickr/Theresa Thompson / VOTEКосово - избори
Косово - избори - Sputnik Србија
Пратите нас
Ванредни избори у Приштини расписани су за 14. фебруар, а по оцени експерата, мало је вероватно да ће они донети значајнију промену на унутарполитичкој сцени — Запад ће опет добити владу по својој мери. А ко год да победи, мораће да разговара са Српском листом.

Велике су шансе, сматра политички аналитичар Демо Бериша, да ће после избора Авдулах Хоти наставити да води и нову владу, а да ће на место председника државе доћи Енвер Хоџај, јер је то нешто што Западу одговора. Европска унија већ је нагласила да после ванредних парламентарних избора који су расписани на Косову за 14. фебруар, очекује стабилну већину која ће моћи да настави дијалог са Београдом, што је, по речима Берише, управо горепоменути двојац.

Запад ће добити владу по својој мери

„Већину у парламенту ће чинити Демократски савез Косова Исе Мустафе (ЛДК), којима ће се прикључити ДПК, бивша странка Хашима Тачија коју сада води Енвер Хоџај и они ће уз мањине чинити већину. Наравно, очекује се да партија Нисма Фатмира Љимаја уђе у предизборну коалицију са ПДК, док ће странка Беџета Пацолија ићи на изборе са странком Исе Мустафе“, уверен је наш саговорник.

Бериша не мисли да ће Самоопредељење моћи да преузме власт јер, како објашњава, Запад пре свега то не жели, а и одлуком Уставног суда да Курти не може да буде посланик, на неки начин су му„затворена“ врата. Посетимо, Куртију је због условне казне суд забранио да буде посланик, а самим тим не би могао да обавља ни било коју другу јавну функцију.

С друге стране, Рамуш Харадинај ће, према речима Берише, наставити борбу за место председника државе, али су му ту слабе шансе, док Вјоса Османи са својим покретом која претендује да иде са Самоопредељењем, ако то и уради, може само да „изврши политичко самоубиство“.

„Хоџај, без обзира што се кандидовао за премијера, очекивано је да ће његов ПДК желети и место председника тзв. Косова, јер је то концепција његове странке. У тој варијанти он би био председник, а Хоти би остао премијер. То је опција која би задовољила и Запад и остале политичке актере, јер би добили Хотија који је показао да уме да иде напред и чврсту руку Хоџаја као председника који би му био контрамеханизам“, објашњава Бериша.

Бранимир Стојановић, бивши заменик косовског премијера, за Спутњик каже да не може да даје унапред прогнозе што се тиче албанске политичке сцене, али да је за Србе сигуран да ће се држати као и сада.

Ко год да победи, са Србима мора да разговара

„За нас је суштински важно да наставимо да се држимо заједно и да Срби буду окупљени као и до сада око Српске листе, да она буде и даље јединствена и да представља српски народ у Приштини“, истиче наш саговорник.

Само тако, додаје Стојановић, Срби имају шансу да се изборе за своја прва на Косову и Метохији, иако је то било и биће јако тешко.

„Што се тиче Албанаца, они ће наставити да воде борбе између себе и око плена и врло је неизвесно предвиђати ко ће од њих победити. Наш став према томе је увек био исти, нас не интересује ко ће представљати Албанце, али ко год буде седео у власти, мораће да разговара са легитимним представницима Срба и неће моћи да исфабрикује неке нове Србе који ће радити по њиховом налогу“, уверен је Стојановић.

Самоопредељење убрзало процес 

Одлука о ванредним парламентарним изборима долази након што је Уставни суд Косова објавио комплетну одлуку којом је избор владе Косова на челу са премијером Авдулахом Хотијем проглашен неуставним и наложено је да се иде на превремене изборе.

Уставни суд је на захтев покрета Самоопредељење разматрао уставност гласа посланика Етема Арифија из партије Ашкалија и његов глас је проглашен неважећим, зато што је био правоснажно осуђен на годину и три месеца затвора због корупције.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала