Имунитет на корону траје најмање осам месеци: Охрабрујуће истраживање научника

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаАнализа крви на постојање антитела на вирус корона
Анализа крви на постојање антитела на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Људско тело задржава снажан имуни одговор на вирус корона најмање осам месеци после инфекције, а потенцијално и знатно дуже, открили су научници.

Према новој студији, објављеној у часопису „Сајенс“, око 90 одсто пацијената је показало дуготрајан стабилни имунитет.

Анализирајући узорке крви од скоро 200 пацијената, истраживачи су препознали да неколико елемената имуног система, не само антитела, успевају да препознају и одговоре на вирус.

Изгледа да људско тело задржава памћење о „нападачу“ и да пружа брз и координисан контранапад антителима и Т-ћелијама ако је опет изложено вирусу, преноси РТС писање Вашингтон поста.

У последње време појавила се и забринутост због нових сојева вируса, нарочито због оног откривеног у Великој Британији који се брзо шири.

Вакцина - Sputnik Србија
Вакцинација у Србији у три фазе: Објављен оперативни план

Научници су генерално оптимистични и верују да нове варијанте вируса неће бити способне да заобиђу имуни систем. Али нико не жели да нагађа.

Аутори нове студије верују да њихови закључци могу да се примене и на нови британски сој вируса, као и на чешће сојеве.

Имају и објашњење. Наводе да се имуни одговор фокусира на стотине различитих делова вируса, а да су само неки од њих за сада обухваћени мутацијама.

Постоји одређени консензус да ће вирус корона морати да прође кроз много мутација у делу за трансмисију, да би могао да избегне природни или имунитет стечен вакцином.

„Постоје многа различита оружја помоћу којих имуни систем препознаје вирус. Ако имате мутацију, она неће избећи сва та оружја“, рекла је Данијела Веископф, коауторка студије и истраживач на „Ла Џола“ имунолошком институту.

Имуни одговор на вирус корона гради се постепено, и може да опстане дужи период. После осам месеци, како је рекла Данијела Веископф, већина оних који су инфицирани и опорављени, и даље имају релативно стабилан имунитет. „Он се не руши. На основу тога, може да опстане и још много месеци, или година“, додала је.

Потпуно трајање имунитета и даље остаје непознаница јер нови вирус циркулише само око годину дана, и не постоје дугорочни подаци.

Вирусолог Станли Перлман са Универзитета у Ајови који није део истраживачког тима, подсећа да су раније студије показивале да имунитет на вирус корона може брзо да опадне.

Епидемиолог Предраг Кон прима вакцину против вируса корона - Sputnik Србија
Кон објаснио када ће Србија стећи колективни имунитет на корону и кад можемо да скинемо маске

„Ово је вероватније, и урађено је добро. То подржава претпоставке да ће имунитет да траје одређени временски период“, навео је.

Ипак, и даље је могуће да неко ко има имунитет буде заражен, а да не буде болестан, додао је Перлман: „Људи се инфицирају, али не оболе“.

Вашингтон пост пише да и би и даље требало да будемо опрезни јер око 10 одсто особа које оболе од ковида-19 доживе да им имуни систем опадне. Не постоји јасно објашњење зашто се то догађа, а људски имуни систем је веома комплексан, и имуни одговор варира од особе до особе.

„Врсте имунитета који стекнете природном инфекцијом веома су различите“, истиче један од аутора студије Алесандро Сете.

То практично значи да људи који су оболели од ковида, или имају позитиван тест, не могу да знају са сигурношћу да ли су међу оних 90 одсто особа које имају имунитет који траје, додао је.

„Да сам ја прележао ковид, и даље не бих скидао маску и не бих ишао на рејв журке. Људи и даље морају да буду одговорни. То је као вожња аутомобила ако имате 90 одсто шанси да ваше кочнице раде“, рекао је Сете.

Ипак, резултати студије су охрабрујући.

„Не могу да кажем како ће ствари да изгледају за неколико година, зато што вирус није међу нама две године. Али, како сада изгледа, не бих био изненађен да имунитет траје годинама“, закључио је Сете.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала