Једним кликом избрисано: Паклени спој и концентрација моћи у уском кругу људи

© AP Photo / Evan VucciБивши амерички председник Доналд Трамп
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Ово је догађај без преседана, чистка политичких противника, у којој корпорације имају улогу и тужилаца и судија. Пали су у воду сви постулати за које се човечанство борило кроз борбу за људска права. Овде имамо један паклени спој и концентрацију моћи у врло уском кругу људи, кажу саговорници Спутњика коментарушући брисање Доналда Трампа са Твитера.

Након што је Твитер трајно суспендовао налог Доналда Трампа, амерички председник је поручио је да га неће ућуткати. Он се јавности обратио преко званичног налога америчке Владе, оптужујући ову друштвену мрежу да гуши слободу говора и промовише идеологију радикалне левице.

Новинар и публициста Никола Врзић каже да га ова цензура без преседана није изненадила, јер је све почело пре неколико месеци ућуткивањем Доналда Трампа Јуниора, а ескалација је по њму била очекивана након упада у зграду Конгреса, која је послужила као згодан изговор.

"Присуствујемо чишћењу свих неподобних политичких садржаја са друштвених мрежа, проблем за америчко друштво је у томе што овом чистком, која апсолутно иде по политичкој линији, руководи неколицина људи, милијардера, који немају апсолутно никакав демократски или било какав други легитимитет, већ користе своју позицију да би спроводили сопствену политичку агенду. Директно се, захваљујући новцу и моћи коју имају, мешају у политичке процесе у тој земљи. Оно што је још страшније, то се дешава уз саслуживање политичке класе, односно Демократске партије, која је чак јавно тражила од Твитера да трајно забрани Трампа", каже Врзић.

Концентрација моћи у уском кругу људи

Он додаје да је моћници сада покушавају да целу ствар блиц кригом истерају до краја, да политичке противнике протерају са свих места, што тренутно делује лако, али да људе није могуће укинути у реалном свету, ни Доналда Трампа, ни његове сараднике, нити идеје које предстваљају.

Врзић подсећа да су Трамп и његови кључни људи, али и други истомишљеници већ искључени из мејнсрим медија у Сједињеним Државама. Дакле, блокада налога на мрежама само је наставак плана елиминације политичких противника из јавности.

“До сад смо имали само мејстрим медије, шест корпорација које држе 90 одсто медија у Америци, потпуно једоумље које се форсира, које смо могли да видимо у непријатељском односу према Трампу, али смо имали друштвене мреже које су америчком председнику и ономе што представља пружале некакву платформу да комуницира са јавношћу. Сада им се и то одузима", оцењује Врзић.

Историјски тренутак који ће нас скупо коштати

Стручњак за медије и нове технологије Др Мирко Стојковић каже да присуствујемо историјском тренутку који човечанство може много да кошта. Монопол над пропагандом до сада су имале само државе тоталитарних система, али је очигледно да се управљање каналима комуникације сели у руке великих међународних корпорација.

"Пали су у воду сви постулати за које се човечанство борило кроз борбу за људска права, посебно у 20. веку. Човек који је добио скоро 80 милиона гласова на изборима, спречен је да се обраћа грађанима, једном одлуком је ућуткан. Власници компанија имају могућност да на тај начин утичу на јавно мњење, тако што ће чак и тако моћним људима као што је председник САД онемогућити право да каже шта мисли, био у праву или не. Идеја која је легализована овим потезом, да човек који има могућност да управља нуклеаним аресеналом, одлучује да ли ће покренути ратове, није у стању да користи Твитер према процени његовог власника, је благо речено забрињавајућа", упозорава Стојковић.

Он подсећа да Трампова администрација има најразличитије сукобе са компанијама које су сада искористиле прилику да га блокирају, а они се не одвијају само у медијима, већ и на суду и углавном се тичу слободе говора. Стојковић наводи пример парнице са једном невладином организацијом која је тужила Трампа пре две године, зато што је блокирао поједине пратиоце на Твитеру.

© AP Photo / Richard DrewЛого Твитера на вратима зграде њујоршке берзе
Једним кликом избрисано: Паклени спој и концентрација моћи у уском кругу људи - Sputnik Србија
Лого Твитера на вратима зграде њујоршке берзе

"Та невладина организација, која се бори за слободу говора, тужила га је са образложењем да је Твитер јавни форум, а да он обавља улогу која је важна за цело друштво и да је јако важно да сви чују шта председник говори. Трамп је изгубио тај спор, суд је донео одлуку да је НВО у праву, да он не сме због позиције коју има да блокира људе. Потпуно је невероватно да две године касније компанија има право да блокира њега. То је проблематично по више основа, а интересантно из позиције колико се разликује ситуација, када се промени контекст", каже Стојковић.

Монопол богатих

Твитер је суспендовао и налоге Трамповог саветника, генерала Мајкла Флина и адвоката Сидни Пауел, а након што је амерички председник поручио присталицама да „буду у току“ и најавио да ће ускоро објавити велику новост, Гугл је из своје „плеј продавнице“ уклонио и такозвану апликацију слободе говора, Парлер.

Стојковић каже да овај случај, поред политичке, открива и праву причу о монополу који држе велике компаније које управљају претраживачима и друштвеним мрежама, јер застарели Закон о монополу не покрива све што се у технолошком свету дешава. Дакле, компанијама политика, оно што Трамп говори, није на првом месту, већ моћ и профит.

"У једном од последњих обраћања Трамп је директно напао оне који су му највернији гласачи и тако створио себи озбиљан проблем, можда чак и укинуо могућност да се поново кандидује за четири године. Имам утисак да би Демократској странци у овом тренутку одговарало да га пусти да говори, јер је очигледно у афекту и први велике грешке. Али тим великим компанијама ово је одлична прилика да ураде оно што је доскора било незамисливо, да блокирају америчког председника".

Саговорници Спутњика немају конкретан одговор на питање шта ће се следеће десити, како ће се још увек актуелни амерички председник изборити против у историји до сада невиђене цензуре.

"Улазимо у једно заиста непредвидиво поље у коме не можемо да знамо шта ће да се деси, јер се овако нешто никада до сада није десило. Јасно је да није добро са становишта демократских процеса и односа у том друштву. Не можете половину друштва једноставно да искључите и да ућуткате. То може само да изазове контрареакцију и неку врсту побуне, а каква ће она бити, то у овом тренутку такође не можемо да предвидимо. Оно што знамо је да ово свакако није допринос стабилизацији америчког друштва", оцењује Никола Врзић.

Једним кликом збрисано све што је до сад створено

Мирко Стојковић подвлачи да је најмање важно о чему и шта Трамп говори, да ли смо његови политички истомишљеници или не, већ да би било добро да јавност схвати да је овај случај одбрана вредности које су грађене и брањене вековима, а сада су се само преселиле у дигитални свет.

© Depositphotos.com / Igor StevanovicЦензура
Једним кликом избрисано: Паклени спој и концентрација моћи у уском кругу људи - Sputnik Србија
Цензура

"Потребно је да вредности које су грађене у реалном свету што ефикасније преселимо у дигитални. Ако се све што је урађено једноставно обрише једним кликом и закорачимо у нови свет у коме ће правила диктирати велике компаније које се воде искључиво профитом, ако он буде једино мерило, онда је прилично песимистички наш однос према будућности", закључује Стојковић.

Трајну суспензију Трампа на Твитеру коментарисао је и руски сенатор Алексеј Пушков рекавши да је америчка компанија објавила америчком председнику „немилосрдан рат“.

„Ово је још један симбол орвеловског света у САД и сигнал свима који још имају илузије по том питању. Интернет платформе и мрежне компаније у Сједињеним Америчким Државама постају чувари либералног поретка, као и информационе структуре моћи", написао је Пушков на свом налогу на Телеграму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала