Ново правило за летовање у Грчкој: Ко се вакцинише, за њега нема препрека

© pixabayЗакинтос
Закинтос - Sputnik Србија
Пратите нас
У Грчкој ће до краја пандемије постојати две категорије туриста – они који су вакцинисани и они који нису, најавио је министар туризма те земље Харис Теохарис.

У интервјуу за „Протохему“, Теохарис је нагласио да вакцинисани путници више неће морати да буду тестирани или смештени у карантин уколико при уласку у земљу покажу потврду о вакцинацији.

Сви који буду вакцинисани у Грчкој добиће дигитални сертификат, а сличне потврде планира да уведе и већина европских земаља

„Увелико се разговара о узајамном признавању сертификата између земље поласка и одредишта“, рекао је Теохарис.

За оне који нису вакцинисани, биће проширене мере контроле на границама, додао је истичући да постоји свеобухватан план за подршку компанијама и радницима погођеним епидемиолошком кризом.

​„Вакцинација има директан позитиван утицај на два нивоа. Прво, грчки грађани, а посебно најугроженији, постаће сигурнији. Привредна активност ће постепено повратити свој уобичајени темпо. Друго, вакцинација ће створити климу оптимизма и то ће се одразити на туристичке резервације из земаља које нас занимају, попут Немачке, Велике Британије, Француске, Италије“, објаснио је Теохарис.

Вероватноћа да вакцинисани људи добију корона вирус веома је мала, појашњава даље грчки министар, због чега та земља не планира да их подвргава тестирању и карантину. За оне туристе који нису вакцинисани, мере ће зависити од тока вакцинације и епидемиолошке ситуације у земљама из којих долазе.

Србија нуди „кипарски споразум“

До марта би требало да се зна да ли ће Грчка дозволити српским туристима да летују на Егеју. Будући аранжман мора да буде решен билатералним споразумом наше две земље, а Србија нудио "кипарски протокол", рекао је за магазин „Новости“ директор Удружења туристичких агенција Србије Александар Сеничић.

Кипар је земље поделио у четири категорије у зависности од епидемиолошког стања. Туристи који долазе из „црвене зоне“ морају да имају ПЦР тест и путно осигурање, а могу да их тестирају поново на граници. Ако су позитивни Кипар им обезбеђује повратак кући.

Туристи из „жуте зоне“ морају да имају осигурање и ПЦР тест. „Сива зона“ подразумева само насумично тестирање на граници. Туристи из „зелене зоне“ треба само да имају ковид осигурање.

Министарска туризма Татјана Матић је већ разговарала са Грцима и тражила је да се пре сезоне унапред тачно утврде услови под којим држављани Србије могу да путују у Грчку. Грађани Грчке иначе све време могу да долазе у Србију без ограничења.

„Кипарски протокол је најбољи, али тамо се стиже само авионом, а ми сада правимо модалитет и за туристе који ће у Грчку ићи колима или аутобусом“, истиче Сеничић.

Предлог ЈУТА је да се на граници ради брзи тест који у Грчкој кошта 30 евра, што је јефтиније него у Србији. Биће гужве на граници, али и то је неко решење.

Вакцина се за сада не спомиње, али кад почне масовна вакцинација сертификат ће бити главни услов за путовања, преноси Блиц.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала