Преминуо последњи руски научник који је учествовао у прављењу прве совјетске атомске бомбе

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПрва совјетска атомска бомба РДС-1
Прва совјетска атомска бомба РДС-1 - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњи руски научник, академик и физичар Исак Халатњиков, који је учествовао у прављењу прве совјетске атомске бомбе, преминуо је у 102. години.

Халатњиков је рођен 17. октобра 1919. године у Јекатеринославу, данашњем Дњепропетровску, 1941. године завршио је Дњепропетровски државни универзитет са специјализацијом у области теоретске физике.

Још за време студија на њега је обратио пажњу чувени руски физичар и нобеловац Лав Ландау који му је и предложио да заврши докторске науке.

Међутим, за време рата пребачен је у Москву где је завршио курс војне академије те је затим служио у јединицама противваздухопловне одбране.

© Sputnik / Владимир Первенцев / Уђи у базу фотографијаРуски научници Алексеј Абрикосов, Карен Тер-Мартиросјан, Мојсеј Каганов, Исак Халатњиков и Иља Лифшиц
Преминуо последњи руски научник који је учествовао у прављењу прве совјетске атомске бомбе - Sputnik Србија
Руски научници Алексеј Абрикосов, Карен Тер-Мартиросјан, Мојсеј Каганов, Исак Халатњиков и Иља Лифшиц

Након рата прикључио се тиму научника који су радили на стварању прве совјетске атомске бомбе, а он лично бавио се прорачунима ефективне учинковитости.

​Подсетимо, прва совјетска нуклеарна проба РДС-1 одржана је 29. августа 1949. године на полигону Семипалатинск (Казахстан).

Конструкторски биро №11 представљао је главну конструкторску организацију за стварање нуклеарне бомбе (данас је то Руски федерални нуклеарни центар — Руски научно-истраживачки институт експерименталне физике у Сарову у Нижегородској области).

Лабораторија №11 Академије наука СССР-а била је научни штаб совјетског нуклеарног пројекта (данас „Институт Курчатов“).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала