Снег, па ледени дани: Упозорење метеоролога и путара

Пратите нас
Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће снег у Србији падати све до сутра ујутро, а упозорење возачима на опрез послали су и путари. Метеоролози предвиђају повремени снег до четвртка, док нас следећег викенда очекују ледени дани.

Према упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода, данас се очекује појачавање снежних падавина што ће трајати све до јутарњих сати,

У планинским пределима се очекује повећање висине снежног покривача од 20 до 40 центиметара, нарочито на југозападу Србије и у области Хомоља, на истоку земље.

У нижим пределима се очекује мање снега и повећање висине снежног покривача за 10 до 25 центиметара, понегде и више, осим у Војводини, где се очекују слабије падавине, од пет до 10 центиметара и крајњем југу Србије, где ће уз снег падати и киша, која ће се локално ледити на тлу.

Слабљење падавина очекује се сутра пре подне и средином дана.

Метеоролог Ђорђе Ђурић рекао је за „Блиц“ да након веома топлог почетка зиме, када су температуре биле и за 10 степени више од просека за ово доба године, време је коначно у складу са календаром.

Он додаје да се овог послеподнева центар циклона налази изнад јужних предела Италије, тако да са Медитерана имамо доток влаге, а истовремено са североистока струји хладнија ваздушна маса, па ће крајем дана у јужним и централним, а у току вечери и у осталим пределима Србије почети да пада јачи и обилнији снег.

„У току вечери, ноћи и у понедељак ујутро широм Србије очекују се обилније снежне падавине, при чему би пало нових 10 до 20 центиметара снега, локално и више, на планинама и до 30 цм. Најобилније снежне падавине очекују се на планинама јужне, југозападне и источне Србије где би до понедељка локално пало и до пола метра снега. У току вечери умерен до јак снег почеће да пада и у Београду и до понедељка би пало 10 до 20 центиметара снега. Најмање снега очекује се у Војводини, тако да би пало углавном од 5 до 10 центиметара, а на северу Војводине би највише остало суво, па када буде почео да пада снег, он неће бити обилан и формирао би се тек незнатни снежни покривач“, наводи он.

Ђурић каже и да се снег у Србији повремено очекује до четвртка, али се не очекује значајније повећање снежног покривача.

„Крајем следеће седмице очекује се стабилније и углавном суво време, а услед прилива веома хладне ваздушне масе са североистока, наредног викенда очекују се и ледени дани. Минимална јутарња температура биће и испод -10 степени, а максималне дневне неће прећи нулу и остаће у благом минусу“, каже Ђурић.

Из „Путева Србије“ возачима саветују да поштују ограничења брзине, да возе пажљиво, као и да користе зимске гуме и прилагоде брзину кретања зимским условима на путу.

Ауто-путеви и сви државни путеви првог и другог реда, као и прилази граничним прелазима и планинским центрима су проходни за саобраћај, саопштили су „Путеви Србије“.

Због јаких снежних падавина, на појединим државним путевима првог и другог реда на територији Ужица, Ваљева, Новог Пазара и Крушевца на снази је обустава саобраћаја за теретна моторна возила.

Из „Путева Србије“ указују да велики проблем у одвијању саобраћаја праве теретна возила и шлепери и њихови, како се наводи, несавесни возачи који су на пут кренули без зимске опреме, тј. са летњим и неисправним гумама.

На возаче се апелује да на пут не крећу без зимске опреме и ланаца који су обавезни у брдовитим и планинским теренима, као и да поштују ограничења брзине и прилагоде је условима на путу.

У саопштењу се прецизира да је тренутно на снази трећи степен ангажовања радне снаге, механизације и опреме за чишћење снега и леда.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала