Алијев: Надам се да Јереван неће покушати да ревидира споразуме о Карабаху

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Азербејџана и Русије, Илхам Алијев и Владимир Путин на састанку у Москви
Председници Азербејџана и Русије, Илхам Алијев и Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Азербејџана Илхам Алијев изразио је уверење да Јереван неће покушавати да ревидира споразуме о Нагорно-Карабаху закључене 9. новембра.
„Ситуација која се развила између Јерменије и Азербејџана и развијала током година, на крају је разрешена. Сигуран сам да неће бити покушаја јерменске стране да ревидира изјаву од 9. новембра, како би оба народа нашла снаге и мудрости да размишљају о будућности“, рекао је Алијев на састанку са председником Русије Владимиром Путином.

Алијев је додао да ће Јерменија имати железничку везу са Русијом преко територије Азербејџана.

„После више од 30 година, Азербејџан ће саобраћајном везом преко територије Јерменије бити повезан са Нахичеванском Аутономном Републиком Азербејџана, а Јерменија ће преко територије Азербејџана имати железнички приступ до Русије и Ирана“, објаснио је Алијев.

Он је додао да ће Азербејџан такође имати приступ Турској преко Републике Нахичеван.

Путин: Прекинуто крвопролиће

Са своје стране, председник Русије Владимир Путин изразио је задовољство што је успело да се прекине крвопролиће у Карабаху и истакао да се ситуација нормализује.

„Желим да изразим задовољство што смо ипак успели да окончамо борбена дејства, крвопролиће и како смо управо говорили о резултатима данашњег рада, мировна мисија испуњава своју функцију и ситуација у целини се постепено враћа у нормалу“, рекао је Путин током билатералног састанка са Алијевим.

Он је истакао да је данас потписана заједничка изјава која се заснива на тежњи да се ситуација дугорочно реши што је изузетно важно.

Алијев и јерменски премијер Никол Пашињан долетели су у понедељак у Москву на преговоре са Путином који су трајали око четири сата. Састанак је одржан на иницијативу руског председника. Разговарано је о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала