Британски дипломата предвидео Америци „балканизацију“

© AP Photo / Jose Luis MaganaПристалице председника Доналда Трампа пењу се на западни зид америчког Капитола
Присталице председника Доналда Трампа пењу се на западни зид америчког Капитола - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши министар иностраних послова Велике Британије Дејвид Милибенд предвидео је „балканизацију“ Сједињеним Америчким Државама, преноси „Дејли мејл“.

Дипломата је јуриш на Капитол назвао поступком без преседана. Милибенд сматра да су присталице Доналда Трампа — „хрпа мрзитеља“ која је посегла на „свете демократске институције“. Он је уверен да нереди, који су угушени у Вашингтону, неће довести до краја кризе, јер „ватра мржње“ није угашена.

Бивши британски министар сматра да постоји ризик да ће се Америка претворити у Балкан током периода акутне фазе рата и крвопролића.

Како је рекао, под „балканизацијом“ сматра процес распада региона на рацепкане етничке групе које су уједињене само заједничким географским положајем и растргнуте непријатељством и супротностима.

„У томе је опасност за садашњу Америку. Тренутне тензије нису ограничене временским зонама, па чак ни политиком. Она се тичу много важнијих питања – културе, сопствене перцепције, смисла, погледа на света“, сматра бивши министар.

Према речима дипломате, те контроверзе распирују поједине медијске машине које преферирају блаћење уместо дебата. Како је рекао, у случају САД то је праћено великим ризицима због чињенице да становништво земље поседује велики број оружја.

Подсетимо, велики нереди обележили су одржавање седнице Конгреса САД на којој су потврђени резултати председничких избора. Присталице Доналда Трампа окупиле су се у Вашингтону и упале у зграду Конгреса 6. јануара. Полиција је употребила сузавац, а током нереда четворо људи је изгубило живот, од чега је једна жена убијена из ватреног оружја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала