Доделом награда Библиотека града Београда обележила 90 година постојања

© Фото : Библиотека града БеоградаТањи Ивановић награда „Марија Илић Агапова” за најбољег библиотекара града Београда
Тањи Ивановић награда „Марија Илић Агапова” за најбољег библиотекара града Београда - Sputnik Србија
Пратите нас
Библиотека града Београда обележила је 11. јануара 90 година постојања и том приликом је библиотекару-саветнику у Библиотеци Српске академије наука и уметности Тањи Ивановић додељена награда „Марија Илић Агапова” за најбољег библиотекара града Београда, а „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача кући „Лагуна“.

Тањи Ивановић награда за најбољег библиотекара

„За две и по деценије рада у Библиотеци САНУ, прво као шеф Одељења за обраду публикација, а потом и као саветник, Тања Ивановић је остварила изузетне резултате у унапређењу пословања Библиотеке. Показала се као главни покретач и спроводилац реформи у стручном раду. Највећу пажњу је посветила усавршавању програма за израду електронског каталога Библиотеке САНУ“, истакнуто је у образложењу награде.

Досадашњи резултати Тање Ивановић, који представљају само кратак осврт на изузетно предан рад, труд и ентузијазам на унапређењу, развоју и промоцији струке, определио је жири да јој додели награду која носи име оснивача Библиотеке града Београда за најбољег библиотекара на територији Београда за 2020. годину.

© Фото : Библиотека града БеоградаДиректору издавачке куће „Лагуне“ Дејану Папићу уручена награда „Глигорије Возаровић”
Доделом награда Библиотека града Београда обележила 90 година постојања - Sputnik Србија
Директору издавачке куће „Лагуне“ Дејану Папићу уручена награда „Глигорије Возаровић”

Лагуна најбољи издавач

У образложењу награде „Глигорије Возаровић“ издавачкој кући „Лагуна“ стоји да је реч о највећем српском издавачу који је до сада објавио 5.000 наслова, како из књижевности, тако и из других хуманистичких области

„Жири се, међутим, није руководио том чињеницом, већ се определио за вредносни критеријум, односно посебно истакао релевантност дела објављених у ’Лагуни‘, њен рад на очувању и развијању књижарске мреже, као и учествовање у многим хуманитарним, едукативним и другим друштвено одговорним акцијама и прегнућима, са посебним нагласком на истрајној реализацији и промоцији еколошких идеја“, наведено је у образложењу.

Елена Феранте и Фредрик Бакман најчитанији страни аутори

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2020. години је роман „Прича о онима који одлазе и онима који остају“ италијанске књижевнице Елене Феранте, у издању „Буке“.

Следе „Моја бака вам се извињава“ Фредрика Бакмана (Лагуна), „Голманов страх од пенала“ Пeтера Хандкеа (Лагуна), „Човек по имену Уве“ Фредрика Бакмана (Лагуна), „Магбет“ Јуа Несбеа (Лагуна), „Дани напуштености“ Елене Феранте (Бука), „Жена црвене косе“ Орхана Памука (Геопоетика), „Поноћно сунце“ Јуа Несбеа (Лагуна), „Унакрсна ватра“ Џејмса Патерсона (Лагуна) и „Убити птицу ругалицу“ Харпер Ли (Лагуна).

© Фото : Библиотека града БеоградаНаграда „Читалац године” једанаестогодишњем Денису Рахмановићу из општине Палилула
Доделом награда Библиотека града Београда обележила 90 година постојања - Sputnik Србија
Награда „Читалац године” једанаестогодишњем Денису Рахмановићу из општине Палилула

Једанаестогодишњи Денис Рахмановић — читалац године

Награда „Читалац године“ у категорији деце до 14 година припала је једанаестогодишњем Денису Рахмановићу из општине Палилула.

Специјално признање Библиотеке града Београда — Повеља за изузетан допринос ове године је додељена Марији Миљевић Рајшић, уредници и новинарки РТС-а која је пратила програмске активности и ширу јавност упознавала са целокупним радом Библиотеке града Београда.

Поводом 90 година Библиотеке града Београда, Марија Миљевић Рајшић је приредила ауторску емисију — ТВ фељтон о историјату Библиотеке.

Резултати Библиотеке града Београда у 2020.

У Библиотеку је у 2020. години уписано укупно 103.488 чланова.

Специфична епидемиолошка ситуација условила је, како кажу, мањи број уписаних чланова него претходних година.

Библиотека је током протекле године набавила 85.249 јединица грађе (монографских и серијских публикација), а издато је укупно 878.296 јединица грађе.

Одржано је укупно 1.646. програма, од тога 298 онлајн.

Извршено је комплетно реновирање ентеријера Библиотеке „Доситеј Обрадовић“, централне библиотеке у општини Вождовац. Библиотека је опремљена новим полицама и инвентаром.

Дечје одељење „Невен“ Библиотеке града Београда поново је почело са радом, након паузе настале услед реновирања зграде Дома синдиката, а пулт у Позајмном одељењу БГБ прилагођен је особама са инвалидитетом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала