Како да се пријавите за вакцинацију у Србији

© AP Photo / Valentin BianchiМедицинска сестра даје вакцину за ковид 19 другој медицинској сестри у дому за негу у близини Лијежа, Белгија
Медицинска сестра даје вакцину за ковид 19 другој медицинској сестри у дому за негу у близини Лијежа, Белгија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На порталу „Е-управа“ отворен је посебан формулар за исказивање интересовања за вакцинисање против ковида 19. Грађани Србије који желе да се вакцинишу могу путем тог формулара да одаберу коју вакцину желе да приме, али и да наведу да ли имају неко од хроничних обољења.

Грађанима Србије је путем сајта imunizacija.euprava.gov.rs омогућено да покажу интересовање за вакцинацију против ковида 19. Формулар може да се попуни и на рачунару и на мобилном телефону. За попуњавање формулара није потребно имати отворен налог на порталу „Е-управа“.

Када се приступи сајту, потребно је попунити формулар основним подацима – матични број (ЈМБГ), име и презиме, адреса електронске поште и број мобилног телефона. Постоји и поље за фиксни телефон које није неопходно попунити.

У формулар није потребно унети адресу становања.

Након тога, потребно је одабрати општину на којој грађанин жели да прими вакцину.

Када попуне основне податке, грађани се изјашњавају о томе да ли исказују интересовање за било који тип вакцине који је у употреби у Србији или желе да се вакцинишу одређеном вакцином.

Грађани који желе одређени тип вакцине, могу да одаберу вакцине „Фајзер-Бионтек“ и „Спутњик Ве“ (Sputnik V) које се већ употребљавају у Србији, али и вакцине које и даље нису доступне у нашој земљи – „Синофарм“, „Модерна“ и „Астра Зенека“.

Након одабира вакцине, одговара се на питање о специфичним обољењима. Уколико имате специфична обољења, од вас ће се тражити податак о томе о ком обољењу је реч. Могуће је одабрати више специфичних обољења.

Последње питање у формулару односи се на то да ли особа која је заинтересована за вакцинацију има такве здравствене проблеме да не може да напусти место становања.

На крају формулара потребно је дати сагласност за обраду података Институту за јавно здравље „Батут“, који ће одредити датум и место вакцинације особи која је показала интересовање овим формуларом.

Интересовање могу да искажу и страни државаљани са пријављеним боравком у Србији, који, уместо матичног броја, треба да унесу евиденциони број странца, док особе без пријављеног боравка у Србији треба да унесу број свог пасоша, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала