Како се обучавају најбоље специјалне снаге на свету

© Sputnik / Саид Царнајев / Уђи у базу фотографијаСпецијалне снаге Русије
Специјалне снаге Русије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Савладати себе, победити страх, прећи границе физичких могућности: правила која најјаче војске на свету имају за одабир људи за специјалне снаге су изузетно строга.

Нису сви у стању да положе такве „пријемне испите“, а они који успеју могу се с правом сматрати супервојницима. Каквим изазовима су подвргнути кандидати елитних војних јединица различитих земаља?

Жестока обука – узбрдо 65 километара

Британски САС (Special Air Service — Специјална ваздушна служба) сматра се једном од најбољих специјалних снага на свету. Основана је 1941. године и од тада стекла велико борбено искуство. Британске специјалне снаге су ратовале у Другом светском рату, у Кореји, спроводиле су тајне операције на острву Борнео, у Оману, Јемену, Северној Ирској, а деловале су и у Ираку и Либији. Специјална ваздушна служба још није претрпела ниједан већи пораз или неуспех. Ово је углавном заслуга окрутног одабира кандидата. У најбољем случају, само петина кандидата положи „пријемни испит“

Нови кандидати могу постати део САС-а два пута годишње — зими и лети по 200 људи. Главни захтев је да кандидат мора служити у британским оружаним снагама, с тим да се посебна предност даје војницима десантних снага и маринцима. Они пролазе почетна тестирања кондиције, након чега креће најтежа петоседмична фаза: свакодневни маршеви по неравном терену са растојањем које се непрестано повећава. На крају следи успињање дуго 65 километара у пуној брзини (тежина опреме је око 25 килограма) на врх планине Пен-и-Ван и силазак са ње за само 20 сати. Они који не стигну су елиминисани.  

Следећа фаза је курс преживљавања у џунглама Белизеа, Брунеја или Малезије. Тамо војници уче да се крећу по терену, опремају тајно складиште оружја и привремене базе, да се маскирају у складу са захтевима. Затим се кандидати деле у групе и покушавају да се сакрију у џунгли од група за претрагу које би требало да их ухвате. Опрема дата за ово је минимална.  

На крају долази тест психолошке стабилности. Кандидате испитују 36 сати, покушавајући да извуку важне информације. Као резултат, по правилу, не бира се више од 30 људи од укупно 200

Пливање везаних руку

Војници америчких специјалних снага СЕАЛ (Фоке) учествовали су у свим, без изузетка, америчким војним операцијама од 1962. године. Ово су једне од најпрофесионалнијих и најопремљенијих специјалних снага на свету. Примају само држављане САД старости између 18 и 28 година са одличним здравственим стањем, како физичким, тако и менталним. Одабир траје 19 недеља. Посебна пажња се посвећује вежбама на мору. 

Првих седам недеља је посвећено општем физичком тренингу и посебним техникама за преживљавање у води. У суштини, кандидати поново уче да пливају: током много сати и јаке олује, у леденом океану и са теретом, везаних руку и ногу. Циљ је да се будући специјалци ослободе страха од водене стихије. 

Затим следи девет недеља интензивне борбене обуке. Оптерећења се непрестано повећавају. Дакле, у првој недељи кандидати треба да препливају 300 метара за одређено време. Затим исто то, али у пуној борбеном опреми. Даље исто време и растојање, али је потребно вући терет тежак 40-50 килограма. На копну испитанике чекају исцрпљујући вишесатни маршеви. 

А ту је и чувена „паклена недеља“. Кандидати су изложени великом физичком и психичком стресу. Могу да спавају само четири сата дневно, или само стојећи, или упадајући у мочвару до висине врата. 

Током кишног дана, улазе у океан до појаса на 20 минута, затим на 5 минута излазе на обалу и опет се враћају у океан. И тако неколико пута. У овој фази елиминише се скоро половина кандидата. А оне који је прођу чека ваздушна обука: скок са падобраном, прилагођавање ваздушних акција, пилотирање. 

Пуцање у панцир оперативца

Управа „А“ Центра за специјалне снаге ФСБ Русије је једна од најпознатијих антитерористичких организација на свету. Борци легендарне „Алфе“, која је формирана 1974. године, ослободили су стотине талаца и убили хиљаде терориста. Борили су се у Авганистану, Чеченији. Према подацима из отворених извора, снајперисти јединице редовно иду у Сирију како би побољшали своје вештине. Многе операције „Алфе“ су и даље класификоване као тајне.

Одабир и обука бораца се такође посебно не оглашава. Познато је само да кандидат мора претрчати 100 метара за 12,7 секунди, а три километра за 11 минута, урадити 90 склекова, 25 понављања на вратилу, трбушњаке лежећи на леђима 200 понављања за два минута, бенч прес десет понављања. Поред тога, потребно је поновити комплексну вежбу снаге осам пута без паузе за одмор.  

Будући оперативац обавезно мора да усвоји стандарде за борбу прса у прса. У спарингу са слободним правилима са бацањима и болним захватима, кандидати треба да издрже три рунде у трајању од три мунута против различитих инструктора. Нису сви способни да издрже такав тест у борби. Затим следи посебна провера код психолога који проучава личност испитаника, испитује га на полиграфу, разговара са породицом и пријатељима. 

Након уписа у специјалне снаге, борци се обучавају за вожњу оклопних возила, пролазе планинарску и ронилачку обуку. Уче их да рукују свим врстама оружја, и руским и страним. Један од најопаснијих тренинга у „Алфи“ укључује пуцање из пиштоља напуњеног мецима директно у груди панцира оперативца. Верује се да ће ово научити војника да се не плаши да га у борби не погоде. 
Борба прса у прса посебно важна

Једна од најегзотичнијих специјалних јединица је бразилски БОПЕ (Batalhão de Operações Policiais Especiais — Оперативни батаљон специјалне полиције) који је формиран 1978. године. Главни задатак одреда су прецизне операције у фавелама Рио де Жанеира и пораз непријатеља у уличним биткама. Борци БОПЕ представљају претњу локалним дилерима дроге и бандитима. Наркокартели у Јужној Америци су често боље наоружани од регуларне војске, тако да бразилски специјалци не седе беспослени. 

Одабир у БОПЕ је врло жесток. У одреду има увек 400 људи, додатне људе не примају. Тестови су на граници физичких и психичких могућности човека. А затим следе припремни курсеви. 

Шест недеља кандидати уче методе патролирања и уличних борби. Петнаест недеља је посвећено детаљима борбе у различитим условима, укључујући и џунглу. И тек након тога, борци савладавају своје вештине и способности на специјалним полигонима, као и у правим специјалним операцијама. 

С обзиром на то да се редовно боре, сваки оперативац развија посебно психичко стање — он је способан за све. Поред тога, бразилски специјалци морају да буду обучени за борбу прса у прса и са ножевима, јер није увек згодно користити ватрено оружје у градској средини. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала