Најудаљеније место у свемиру открива тајне његовог настанка

© NASA . ESA, and G. Bacon (STScI)Локација галаксије ГН-з11, најудаљеније икад виђене.
Локација галаксије ГН-з11, најудаљеније икад виђене. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници верују да је галаксија ГН-з11 настала само 420 милиона година након Великог праска, у време када је светлост први пут почела да испуњава космос. Истраживачи су убеђени да би даља истраживања галаксије могла осветлити ране дане космоса.

Научници са Универзитета у Токију утврдили су старост и локацију најудаљеније познате галаксије у свемиру. Професор Нобунари Кашикава са Одељења за астрономију Универзитета у Токију рекао је да ово није био лак задатак. Астрономи су морали да испитају црвени помак галаксије – начин на који се светлост протеже и постаје црвенија. Што је неки предмет удаљенији од наше планете, то се брже види како се удаљава и постаје све више црвен.

„Посматрали смо ултраљубичасту светлост, јер је то подручје електромагнетног спектра за које смо очекивали да ће наћи црвено померене хемијске потписе. Свемирски телескоп 'Хабл' открио је потпис више пута у спектру ГН-з11. Међутим, чак ни 'Хабл' не може да разреши ултраљубичасте емисионе линије до степена који нам је потребан. Стога смо се обратили савременијем земаљском спектрографу, инструменту за мерење емисионих линија названом МОСФИРЕ, који је постављен на телескоп 'Кек 1' на Хавајима“, рекао је професор Кашикава.

Према резултатима студије објављене у часопису „Нејчр астрономи“, ГН-з11 је од Земље удаљена 13,4 милијарде светлосних година, односно 134 неилионска километра (односно 134, а затим следи 30 нула). Научници кажу да би даља истраживања могла открити родоначелнике галаксије која је емитовала неку од најстаријих светлости у свемиру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала