Поплаве на југу Србије: Ванредно у више општина, водостаји расту, полиција и ватрогасци дежурају

© Tanjug / DUSAN ANICICВодостај
Водостај - Sputnik Србија
Пратите нас
У више општина у Србији уведена је ванредна ситуација због поплава. Водостаји за сада расту, а на терену дежурају полицијске и ватрогасне екипе.

Након што је у последња 24 сата пало 55 литара кише по метру квадратном, у Врању се излила Јужна Морава.

У Пироту су због обилних падавина приградска и сеоска насеља поплављена, а најкритичније је у Рогозу, Кавку, селима Темска, Рудињ. На предлог Штаба за ванредне ситуације, председник општине Братислав Петровић увео је ванредну ситуацију у Власотинцу због штете коју су изазвале обилне падавине у претходна два дана.

Петровић је рекао да водостај сада стагнира на свим рекама у сливу Власине, али да су последице евидентне, те да је неопходно применити мере хитне заштите и спасавања становништва и материјалних добара, преноси Б92.

Он је навео да ће бити ангажована додатна механизација, евакуисани и збринути угрожени становници, као и формирана комисија за процену штете на инфраструктурним, стамбеним и помоћним објектима и на пољопривредном земљишту.

​Водоснабдевање је у прекиду и даље, а снабдевање електричном енергијом је повољније, наводи се у саопштењу.

Због обилних падавина и изливања реке Власине, општина Власотинце од јутрос нема текућу воду, а планинска села остала су и без струје.

У нижим деловима те општине поплављене су куће и дворишта, а грађани и чланови Штаба за ванредне ситуације дежурали су ноћас са полицијским и ватрогасним екипама на многим локацијама у Власотинцу.

Прекинуто је водоснабдевање, а већина брдско-планинског дела општине је без струје, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације.

Како се наводи, тренутно је критично између два моста, у делу Улице Николе Тесле, као и у ромском насељу у Улици Марка Црног, где су стигла три камиона песка, а мештани и радници „Комуналца” товаре џакове и постављају их на ризична места.

Власина се није излила из корита, али се излива преко шахтова, јер потискује атмосферску воду, односно не може да је прими.

Водостај је у поноћ био 129 цм, а јутрос у 8 сати 309 цм, након чега је забележен благи пад на 296 м, показују подаци РХМЗ.

Воде за пиће нема од јутрос јер, како се наводи, фабрика не може да је преради због замућености реке Власине и целог њеног слива.

ЈКП Водовод обавештава кориснике да се очекује да прекид траје целог дана, а када вода дође, како кажу, моћи ће да се користи само као техничка, док Завод за јавно здравље Лесковац не изда званичну потврду о њеној хигијенској исправности.

До тада, како се додаје, грађани ће се снабдевати водом из цистерни.

Из Електропривреде Србије (ЕПС) саопштили су да су сва планинска села без струје, а и део Власотинца, поред некадашње фабрике „Беско“ такође нема струју.

Искључени су и стубови јавне расвете који су под водом.

Магистрални пут Лесковац–Власотинце је на два места јутрос био тешко проходан, код Стајковца и Конопнице, где је полиција регулисала кретање.

Градски штаб за ванредне ситуације града Ниша прогласио је ванредну ситуацију због елементарних непогода изазваних ноћашњим невременом.

Обилне кише изазвале су замућење свих изворишта за снабдевање Ниша водом због чега су искључена са водоводног система.

Снабдевање водом обезбеђује се са изворишта Медијана, због чега ће корисници у вишим делови града, уколико замућење потраје, остати без воде. Град предузима мере на нормализацији снабдевања водом, јавља РТС, пренео је Танјуг.

​Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић каже за Танјуг да је доста локалних путева угрожено, као и део стоке у планинским селима, додајући да ће се направити попис трудница и мале деце која морају да приме терапију, а нису у могућности да изађу из кућа.

„Животно угрожених за сада нема“, истиче Цолић и апелује на људе да буду смирени, стрпљиви и да, каже, не доносе исхитрене одлуке, како не би направили већу штету од оне која постоји.

Цолић каже да општина од раних јутарњих сати ради као кол-центар и да прима велики број позива грађана.

„Од јутрос су од пола седам све расположиве екипе јавних предузећа, комуналаца на терену, многи приватни предузетници су ставили машине на располагање Граду Пироту. Полако успостављамо нормалну ситуацију, а штета ће се тек утврдити“, каже Цолић.

„У 14 сати смо били принуђени да уведемо ванредну ситуацију на читавој територији општине с обзиром на то да су нам два моста, у месним заједницама Кацапун и Врбово, однета у потпуности, док су мостови у месним заједницама Декутинце, Врбово и Козница угрожени“, рекао је председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

​Навео је да су у Прибоју две куће поплављене, у месној заједници Стубал три, као и неколико кућа у ромској махали у месној заједници Прекодолце, док је у месној заједници Житорађе поплављено неколико привредних објеката.

„Више локација на територији општине Владичин Хан је угрожено и потребна нам је ванредна ситуација како бисмо и привредне субјекте могли да уведемо у посао и покушамо да у најкраћем могућем року вратимо путеве, поља и куће у нормално стање“, рекао је Младеновић.

Ванредна ситуација проглашена је и у Гаџином Хану због изливања Кутинске реке, као и на територији града Лесковца, због елементарних непогода. У том граду је за 20 сати пало 70 литара кише која је изазвала бројна изливања и урушавање моста у селу Јелашници, пренео је РТС.

Ледена киша која се задржала на струјним кабловима, оставила је без струје неколико села у општини Сврљиг и то Лабуково, Нишевац, Околиште, Тијовац, Луково и Драјинац, пренео је Танјуг.

У општинама на Косову у којима је због обилних падавина и изливања река дошло до поплава ситуација је и даље озбиљна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала