Руски посланик о именовању будућег шефа ЦИА: Политика конфронтације ће се наставити

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки је, говорећи о изгледима за даље тражење „руског трага“ у случају именовања бившег амбасадора САД у Русији Вилијама Бернса за директора ЦИА, изјавио да ће Америка наставити политику обуздавања и конфронтације са Русијом у духу Хладног рата.
„Што се тиче Бернса и перспектива за тражење 'руског трага' – нећу екстраполирати, што би се рекло ─ живи били, па видели. Мантре о такозваном 'руског трагу' или мешању Русије више су користиле демократе за унутарполитичку борбу. Али Бајден је у својој предизборној реторици отворено називао Русију напријатељем Америке. На велику жалост, ми схватамо да ће се на овај или онај начин политика обуздавања и конфонтације у духу Хладног рата наставити, иако је та политика далеко од конструктивне“, одговорио је руски посланик на питање има ли у том могућем именовању предуслова за наставак тражења „руског трага“ у САД.

Истовремено, први заменик председника Одбора за међународна питања Савета федерације Русије Владимир Џабаров рекао је да могуће именовање Бернса није нужно повезано с Русијом, јер, како је рекао, у Сједињеним Америчким Државама, за разлику од Русије, не именују професионалце, већ политичаре.

„У САД, за разлику од нас, не именују професионалце, већ политичаре. Бернс је вероватно имао неке везе, неко је лобирао за њега“, рекао је руски сенатор.

Подсетимо, на сајту транзиционог тима изабраног председника САД Џоа Бајдена раније се појавило саопштење да ће на место директора Централне обавештајне агенције (ЦИА) бити именован Вилијам Бернс. Он је био амбасадор САД у Москви од 2005. године до 2008. године. Бернс се повукао из спољнополитичке службе 2014. године након 33 године дипломатске каријере. Тренутно је на челу Фонда Карнеги.

Иначе, амерички каријерни дипломата боравио је на Балкану 2012. године, када је истакао да САД подржавају европске интеграције Србије, а својевремено је истицао и да Сједињене Америчке Државе подржавају Бриселски споразум.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала