Тржиште нафте неизвесно и у 2021. години /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако су се чланице ОПЕК-а са савезницима, које предводи Русија, као групација ОПЕК+ 5. јануара ове године договориле да заједнички наставе акцију одржавањa цене „црног злата“ смањивањем производње и пласмана сирове нафте, судбина петролејског бизниса и ове године ће бити неизвесна, као и прошле, јер пандемија вируса корона није још побеђена.

Ценa фјучерсa нафте типа „Брент“ само је накратко била 56,39 долара по барелу, што је био њихов највиши ниво од 25. фебруара 2020. године.

Медији преносе оцене аналитичара који верују да ће додатне мере карантина и закључавања, и поред отпочињања вакцинације против вируса корона, као цена барела бити између 40 и 45 долара за барел. Има додуше и оних који кажу да ће већ у другој половини ове године цене нафте порасти на 60 долара по барелу.

Уз борбу против ковида 19, чији утицај на економију света је потрошњу нафте и нафтних деривате смањио за 20 одсто, на цену барела ће свакако утицати и повећање производње нафте у САД, политика коју ће водити нови председник Џо Бајден, као и појединачне стратегије земаља групације ОПЕК+.

Јер зарад новог договора Саудијска Арабија се „жртвовала“ и додатно смањује производњу а Русији су одобрени „уступци“. Остаје да се види да ли ће то обезбедити продужавање живота „проширеном” ОПЕК-у јер, да подсетимо, у време највеће кризе прошле године, када је цена нафте чак била у минус фази (трговци су плаћали купцима да преузму робу) и одлазећи председник САД се укључио у договор са Русима и Саудијцима – деловало је да се рађа ОПЕК++. Пуно је актера међу произвођачима, попут Ирана, Венецуеле… а неизвесно је пуно тога и код купаца, трговински рат САД и Кине, авионски саобраћај још је „приземљен”, а не треба заборавити ни оријентацију нафтних земаља а самим тим и њихових водећих компанија ка зеленим технологијама. Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман је, на пример, објавио план о стварању будуће угљенично неутралне Саудијске Арабије.

Тржиште нафте биће неизвесно и у 2021. години, закључак је који се намеће а који су могући сценарији у данашњој „Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Давором Штерном, стручњаком за енергетику и бившим министром привреде Хрватске и директором хрватске нафтне компаније ИНА.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала