Вучић: До Сретења нови пакет помоћи привреди

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди. Гостујући у емисији "Ћирилица" на ТВ Хепи Вучић је рекао да се за седам дана очекују и први преговори са Америчком развојном банком у вредности од 300 до 400 милиона долара.

Како је рекао, то неће бити издашна помоћ као први пакет, али ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа, што је, каже, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, што је, каже, огромна помоћ и подршка.

Биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију. Симболично, пензионери би до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, каже Вучић, ситнице, али показују део бриге да се изборимо за здравље.

Вучић је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлучно показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је навео да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ вредни 300 до 400 милиона долара.

"Ако бисмо могли још 1 милијарду за предузећа да обезбедимо преко гарантних шема… То је оно што могу да обећам, а размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу”, рекао је Вучић.

Додао је и да је најтеже питање мораторијум на порез.

“Рачунајте да ћемо у кешу помоћи са више од једне милијарде евра. То нико није очекивао. Желимо да имамо плус 5,5 одсто раста”, рекао је Вучић и подсетио да следе и велики инфраструктурни пројекти у оквиру програма “Србија 2025”.

Верујем да нас чека боља година од претходне, поручио је Вучић.

Градићемо шест ауто-путева, рекао је.

У 2020. три милијарде евра директних страних инвестиција

Вучић је изјавио да је у 2020, такозваној "корона години", наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра.

"Да саопштим један ексклузиван податак, ниво инвестиција у Србији прошле године био је нето 2,9 милијарди евра, а бруто три милијарде, што је апсолутно невероватно имајући у виду ситуацију са короном", рекао је Вучић.

Казао је да то значи да су многе стране компаније и у години кризе улагале у Србији, попут "Тојо тајерса", "Бојсена", "ЗТФ", "Бросеа", пренео је Танјуг.

Борислав Стефановић тражио да САД одложе признање Косова због избора

Вучић је изјавио да је политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић 2007. године затражио од представника Стејт Департмента Роберта Силберштајна да САД одложе признање Косова за неколико дана, да не би "пореметили" Бориса Тадића у предизборној кампањи.

Вучић се позвао на документ од 17. децембра 2007. у којем то стоји.

"Ти људи су званично тражили да се помери признање Косова на неколико дана, због избора. Њима је било у реду признање Косова, само да се не поремети кампања и њихов избор", рекао је Вучић.

То су, каже, тобожње велике патриоте, људи који сада говоре да је он издајник, а у чије време је Косово прогласило независност.

"Сви ти који воде хајку у њихово време је 90 земаља признало Косово, а у моје 18 повукло", рекао је он, пренео је Танјуг.

Ако се Приштина пријави за чланство у међународним организацијама, чекаће их велика изненађења

Вучић је поручио је привременим властима у Приштини да поштују споразуме, и да ће их, ако се буду пријавили за чланство у међународним организацијама, чекати велика изненађења.

На најаву политичара из Приштине да ће поднети захтев за чланство у међународне организације казао је:

„Они немају појма, не читају споразуме које потписују. Не смеју да се пријаве у међународне организације. Ако се буду пријавили, чекаће их велика изненађења", подвукао је он.

Вучић је казао да се том поруком не обраћа политичарима у Приштини, већ њиховим менторима, онима који су им правили такозвану државу.

"Ако се не будете држали споразума, ја вас обавештавам - суочићете се са бројним изненађењима, позитивним за српски народ, али не и за вас", нагласио је он не говорећи о детаљима.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала