Mедији: Руске и кинеске ракете - претња за америчке „господаре мора“

© Фото : MCSN Tristan Kyle LabuguenАмерички носач авиона "Абрахам Линколн".
Амерички носач авиона Абрахам Линколн. - Sputnik Србија
Пратите нас
Нове руске и кинеске ракете могу представљати „реалну претњу“ за америчке носаче авиона, пише „Бизнис инсајдер“.

Русија је у децембру 2020. године извела треће тестирање хиперсоничне крстареће ракете „Циркон“ која је достигла брзину осам маха, док је прошлог лета Кина лансирала две балистичке ракете које су, према речима локалних експерата, погодиле брод-мету у покрету у Јужном Кинеском мору што је прва позната демонстрација Пекинга противбродских балистичких ракета великог домета, подсетио је аутор.

„Тестирања су само последњи доказ да амерички носачи авиона, који су дуго времена сматрани господарима мора, ускоро могу да се суоче са реалном претњом свог постојања“, пише он.

Како се наводи у чланку, од завршетка хладног рата и распада СССР-а, доминација америчких носача авиона је изгледала гарантована, док су они имали кључну улогу у конфликтима које су САД водиле деведесетих година прошлог века. Ипак, по мишљењу аутора, „поредак“ који је настао након завршетка хладног рата постепено је почео да се оспорава.

Он наглашава да су хиперсоничне ракете озбиљна претња за носаче авиона, пошто су сувише брзе да би противракетна одбрана могла ефикасно да реагује на њих, док способност да мењају путању лета чини њихово пресретање практично немогућим.

„Праве могућности новог противбродског наоружања Русије и Кине још увек су непознате, али недавна тестирања показују да би амерички носачи авиона ускоро могли да изгубе своју неупитну превласт“, закључио је аутор.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала