„Балканизација“ пред вратима: Судбина Америке сад зависи од „трампизма”

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПротест Трампових присталица испред америчког Конгреса
Протест Трампових присталица испред америчког Конгреса - Sputnik Србија
Пратите нас
Цепање слично оном које се деведесетих година догодило Југославији, тзв. „балканизација“, куца на врата Америке, тврде стручњаци. САД се први пут суочавају са кризом те врсте, па је судбина њиховог друштва неизвесна. Сигурно је само да ће она умногоме зависити од нове унутрашње силе те земље — „трампизма“.

Балкан и Америка поново су поменути у истој реченици, али овог пута у сасвим новом, изненађујућем контексту. Некадашњи министар иностраних послова Велике Британије Дејвид Милибенд у недељу је за британски „Дејли мејл“ коментарисао скорашња дешавања у Америци — нереде на улицама, јуриш на Капитол, подељеност америчке нације...

Том приликом, он је Сједињеним Државама предвидео „балканизацију“, односно процес распада региона на расцепкане етничке групе које су уједињене само заједничким географским положајем, а растргнуте непријатељством и супротностима.

Према његовом мишљењу, постоји ризик да ће се Америка претворити у Балкан из периода акутне фазе рата и крвопролића.

© AP Photo / Julio CortezПостоји ризик да ће се Америка претворити у Балкан из периода акутне фазе рата
„Балканизација“ пред вратима: Судбина Америке сад зависи од „трампизма” - Sputnik Србија
Постоји ризик да ће се Америка претворити у Балкан из периода акутне фазе рата

„Балканизација“ пред вратима Америке

На питање да ли Америку чека сценарио рата и крвопролића сличан оном који се догодио на Балкану, некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић одговара да ситуација у тој земљи може да постане озбиљнија него што већ јесте, у зависности од тога колико ће снажан бити „трампизам“, односно збир свих унутрашњих противречности Америке.

„Ситуација је веома напета, драматична. Не зна се како ће се завршити. Не треба покопавати Америку, јер она је ипак једина велика сила у свету која има унутрашње механизме да је сачувају од превеликих потреса. Неће она лако запасти у коначну кризу, али ће ући у једну продужену, која ће имати последице и на унутрашњем и на спољном плану“, оцењује Јовановић.

Поредећи тадашњи Балкан и данашњу Америку, Јовановић за Спутњик истиче да су на Балкану у то време били јако изражени националитети, док су у Америци они безначајни у односу на расне и социјалне анимозитете.

„Расно, економско, културно и здравствено незадовољство добијају политичке форме, што је још незгодније за тзв. ’дубоку Америку‘. Цео свет је нагнут над истим питањем — Америка, шта је она? Неки савезници Америке из пристојности то неће гласно да кажу, али су сви веома забринути. До сада је Америка све нас ван приказивала као ’страшило‘, а она је као цивилизацијска, надмоћна, изузетна, велика слика требало да нас уреди и смири. Сада је она, први пут, добила своје унутрашње ’страшило‘“, истиче Јовановић.

Судбина земље у рукама — „трампизма“

Јовановић указује на то да Милибенд није једини који је предвиђао „балканизацију“ Америке, односно опомињао да може доћи до „цепања“ те земље.

„То многи озбиљни аналитичари виде и упозоравају да је Америка пред својеврсним унутрашњим амбисом. Разуме се, то је једна слика која више жели да подвуче значај тога за гледаоце и читаоце, има ту претеривања у језичком изражавању, али суштина проблема је добро виђена. Зато се мени чини да Трамп одлази, али ’трампизам‘, који је он јавно обзнанио и показао га свету, остаје. То је оно што брине Американце и многе њихове пријатеље, да ће Америка, изнутра рањена, можда почети да се понаша као рањена велика сила у односима с другима, а пословица каже — рањени лав је најопаснији“, напомиње Јовановић.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаМилибенд није једини који је предвиђао „балканизацију“ Америке
„Балканизација“ пред вратима: Судбина Америке сад зависи од „трампизма” - Sputnik Србија
Милибенд није једини који је предвиђао „балканизацију“ Америке

Криза као бумеранг

Јовановић сматра да у скорашњим дешавањима у Америци постоји траг историјске освете, иако, како каже, многи мисле да је то бесмислица.

„Сада имамо прилику да последња империја, Америка, доживи своју репризу ’балканског синдрома‘, јер и она је настала уз помоћ физичких, насилних и других видова притисака, ширењем на рачун суседних држава: Канаде, Мексика, Кубе, а на крају је пришла и колонијалном освајању. Она је имала империјални апетит и као таква се одржавала. Када су унутрашње противречности толико нарасле да је почела да губи способност нормалног уређивања сопственог живота и односа са светом, онда је запала у страшну кризу која се враћа као бумеранг. Све лоше што су урадили свету, стигло је на праг Капитола. Сад и њихов Капитол доживљава оно што су они производили по свету, када су аплаудирали сваком насилном упаду демонстраната у туђе парламенте“, закључује Јовановић.


Сазнајте: Како је комунизам закуцао на врата Америке?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала