Два Трампова налога у последњи час: На удару Антифа и Кинези

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп издао је два налога само неколико дана пред председничку инаугурацију Џоа Бајдена. У једном назива Антифу „домаћом терористичком организацијом“, док у другом забрањује америчким фирмама и појединцима пословање са произвођачима одређеног кинеског софтвера.

Трамп је потписао меморандум у којем тражи од државног секретара Мајка Помпеа да, у сарадњи са државним тужиоцем и државним секретаром за безбедност, испита да ли Антифа може да буде означена као терористичка организација и да се њеним члановима забрани улазак у САД.

„Министарство правде већ је јавно потврдило да акције Антифе и сличних организација одговарају стандардима домаћих терористичких организација“, стоји у Трамповом налогу. Како се даље наводи, уз бројне примере њиховог деловања од 2017. године наовамо, „насиље које спроводи Антифа представља опасност по људске животе и суштину наше нације“.

Трамп наводи и да би требало осигурати да могућност уласка у САД имају само они који ће поштовати законе, док је „активно чланство у криминалним организацијама важно за одлуку да ли подносилац захтева за визу тражи улазак у САД како би учествовао у незаконитим активностима“.

Нереди у Минеаполису - Sputnik Србија
Стратегија хаоса ко год да победи: Антифа објавила водич о нередима у Америци /фото/

У другом налогу, односно извршном наређењу, који се тиче кинеског софтвера, Трамп наводи да Сједињене Државе треба да предузму акцију против произвођача појединих кинеских софтвера, како би „заштитили националну безбедност“.

Међу наведеним софтвером су „Алипеј“, „Вичет пеј“, „WPS офис“, Тенсент QQ“...

Наложено је да се испита да ли тај софтвер угрожава националну безбедност и економију САД тако што тај софтвер служи за прикупљање безбедносних и приватних података у корист Кине. У наредби се наводи да Кина и Комунистичка партија Кине „прикупљањем осетљивих података могли да прате федералне службенике у сараднике и направе досијее о њима“. Због тога су многе федералне службе забраниле употребу кинеског софтвера.

До тада, наређено је да у року од 45 дана почне забрана пословања свим појединцима и фирмама из САД са произвођачима спорног кинеског софтвера. Такође, у року од 45 дана треба да буду донете и препоруке које се тичу забране продаје и трансфера података корисника из САД фирмама из иностранства.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала