ФБИ упозорава: Mогући оружани протести ако Трамп буде смењен

© AP Photo / Paul SancyaБезбедносне снаге испред Капитола у Мичигену
Безбедносне снаге испред Капитола у Мичигену - Sputnik Србија
Пратите нас
Федерални истражни биро (ФБИ) упозорио је на могућност оружаних протеста у Вашингтону и главним градовима 50 америчких савезних држава уколико Доналд Трамп буде смењен пре истека председничког мандата, 20. јануара.

То је објавио „Еј-Би-Си њуз“, наводећи да је ФБИ „добио информације да неидентификована наоружана група намерава да се 16. јануара упути у Вашингтон“.

„Упозорили су да ће се, ако Конгрес покуша да уклони Трампа активирањем 25. амандмана Устава, догодити огромни нереди“, наводи се у извештају обавештајне службе, објавио је новинар „Еј-Би-Сија“ Арон Катерски.

Та група је, како се наводи, позвала на упаде у зграде локалних и савезних управа ако Трамп буде опозван пре инаугурације Џоа Бајдена као новог америчког председника.

​Планирано је да протести наводно трају све до 20. јануара, а да би 17. јануара на мети могао да се нађе и Капитол.

Неименовани извори су навели да је ФБИ позвао полицију да појача безбедносне мере широм земље.

Америчке власти, наиме, намеравају да распореде до 15.000 припадника Националне гарде у Вашингтону уочи и током инаугурације Бајдена.

Подсетимо, републиканци у Представничком дому америчког Конгреса блокирали су у понедељак захтев демократа за опозив Доналда Трампа.

Демократе су предложиле резолуцију којом се потпредседник Мајк Пенс позива да покрене поступак у складу са 25. амандманом америчког устава што би омогућило склањање председника Доналда Трампа с функције.

Актуелна ситуација у Америци била је и тема емисије „Нови Спутњик поредак“, коју води Никола Врзић:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала