Где ћемо ове године моћи да идемо на море?

CC0 / Unsplash / Плажа у Турској
Плажа у Турској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од преговора на међудржавним нивоима и евентуалног договора између Србије са једне стране и земаља попут Грчке, Црне Горе и Бугарске с друге зависиће да ли ћемо, где и како ове године моћи на море. Договор би истовремено био и начин да опстану многе туристичке агенције које су данас пред гашењем.

„Велики број агенција је већ изашао из пословних простора које закупљују. До нове године је трајао први талас отпуштања запослених, а сада креће и други талас отказа, јер посла једноставно нема“, истиче у разговору за „Блиц бизнис“ Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) који верује да ће Србија успети да договори протоколе за путовања са земљама које су интересантне нашим туристима.

За сада се зна да је за улазак у Турску и Египат обавезан ПЦР тест, а постоји и протокол са Кипром који сврстава све земље у четири различите боје, и на основу тога путници знају шта морају да имају да би ушли на ово острво.

Што се тиче улазака из Србије на Кипар, захтев је негативан ПЦР тест са резултатом не старијим од 72 сата. Кипарске власти, иначе, редовно ажурирају списак земаља које су категоризоване према тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Такође, најновија информација каже да за улазак у Црну Гору више није потребан тест.

„Кипарски модел је добар, али примењив само за путовања авионом. Ми у окружењу имамо још два начина за одлазак туриста – индивидуално, аутомобилом, и групно аутобусом. То би могли бити слични услови, попут ПЦР теста, или ако буде боља ситуација онда без теста, али са узорковањем на лицу места. То је све ствар договора и ми смо дали своје предлоге и иницијативе“, објашњава Александар Сеничић.

Он каже да туристичке агенције сада очекују из других држава позиве да се прича о томе, најбоље на државном нивоу. Српско министарство је пружило подршку, а ЈУТА је кренула и у разговоре са грчким министарством и амбасадом у Србији.

© Pixabay„Кипарски модел је добар, али примењив само за путовања авионом“.
Где ћемо ове године моћи да идемо на море? - Sputnik Србија
„Кипарски модел је добар, али примењив само за путовања авионом“.

„Очекујемо да се видимо ових дана са државним секретаром и да видимо како бисмо могли да решимо проблем. Нама је најзначајније да се акценат баци прво на Грчку, јер са Црном Гором и Бугарском верујемо да ћемо лакше постићи договор. Са црногорским представницима смо већ разговарали и ту нам је обећан састанак чим се устали нова влада, али очекујем да ће то ићи релативно лако“, наводи Сеничић.

Слична је ситуација и са Бугарском, где већ постоји одређена сарадња и туристички радници верују да ће се договорити и за наредни период.

„Преостаје нам Грчка где је дискутабилно шта можемо да очекујемо. Још немамо одговор, иако су нам из њиховог министарства рекли да хоће да причају, али да чекају нове протоколе ЕУ. Такође, имамо иницијативу наше амбасаде, а и грчки амбасадор је нашој министарки обећао успостављање директног контакта, па очекујем да ће се то догодити већ током јануара“, најављује наш саговорник.

Сеничић каже да се организатори путовања надају да ће се ситуација стабилизовати бар до априла, па да се агенције макар „реше“ издатих ваучера, преноси Блиц.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала