Како ће ко ићи у школу, колико трају часови и можете ли да се определите само за онлајн

© AP Photo / Darko VojinovicУчионица
Учионица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Настава у другом полугодишту одвијаће се по истом принципу како су основци и средњошколци кренули од септембра. У Министарству просвете кажу да ће овај модел остати док се не стекну услови за нормално одвијање наставе, односно оно на које смо навикли - ђаци у учионицама. То првенствено зависи од кретања криве броја заражених.

Важна информација за родитеље је и да и даље остаје опција да се ђаци определе да школу похађају искључиво онлајн, а родитељи у том случају право остварују уз образложење школи о разлозима због којих су се одлучили за наставу на даљину.

Састанак у Министарству просвете на коме је дефинитивно прецизирано како ће се одвијати настава у другом полугодишту одржан је данас.

Блиц је проверио и сакупио све информације које се тичу враћања у школске клупе, као и одговоре на нека од питања која муче многе родитеље. Ово је пет кључних ствари које је потребно да знате о другом полугодишту које почиње 18. јануара.

1.Млађи основци

Најмлађи ђаци од првог до петог разреда основне школе наставу похађају као и до сада, свакодневно у учионицама.

2.Старији основци

Старији основци од петог до осмог разреда имају комбиновани модел, који се може разликовати од школе до школе, јер се формира у односу на капацитет. Генерално, комбиновани модел подразумева да ђаци три дана наставу похађају у школи, а два дана онлајн. Према досадашњем искуству, одељења су дељена у две групе, од којих једна похађа наставу понедељком, средом и петком, а друга уторком и четвртком. Групе се ротирају на недељном нивоу. С друге стране, било је и примера да ђаци иду сваки дан у школу, али скраћено, на пример само три часа дневно. Свака школа опредељује се за неку од верзија комбинованог модела у складу са својим потребама и могућностима.

3. Средњошколци

Средњошколци такође имају комбиновани модел. То практично значи да недељу дана иду у школу, а недељу дана похађају наставу онлајн. Дискутабилно је било само да ли да се измени ова досадашња динамика наставе средњошколаца. Разматрана је могућност да и они током недеље имају комбинацију два облика наставе. Међутим, и за средње школе је преломљено да остане како је било. Разлог је смањивање могућности трансмисије вируса ковид 19 јер се средњошколци више крећу и излазе али и због саме организације предавања јер су професори успешно разрадили модел недељне промене наставе.

 

CC0 / Pexels / И у другом полугодишту, сви који желе да наставу похађају искључиво онлајн и даље имају ту могућност.
Како ће ко ићи у школу, колико трају часови и можете ли да се определите само за онлајн - Sputnik Србија
И у другом полугодишту, сви који желе да наставу похађају искључиво онлајн и даље имају ту могућност.

4.Часови

 

Сви часови су скраћени и трају 30 минута.

5.Искључиво онлајн

И у другом полугодишту, сви који желе да наставу похађају искључиво онлајн и даље имају ту могућност. У том случају потребно је школи упутити захтев са образложењем зашто дете не може да долази на наставу у школу.

Колико је наставника заражено короном?

Једно од важних питања које занима родитеље основаца и средњошколаца тиче и ширења заразе ковид 19 међу наставим особљем. Министарство просвете је у више наврата указивало да образовне установе нису места масовне трансмисије вируса. Ипак, какво је сада стање?

Колико је учитеља и професора тренутно заражено короном и може ли то утицати на несметано одвијање наставе?

„Укупно 160 наставника у Основним школама тренутно има ковид, а 59 у средњим школама“, кажу у Министарству просвете.

Како додају, ове бројке не угрожавају одржавање наставе.

Ружић: Мере остају на снази

Министар просвете Бранко Ружић за Блиц каже да је свакој одлуци циљ да ђаци добију адекватно образовање у условима епидемије.

„Свима желим да буду здрави и да учење буде задовољство“, каже Ружић.

Он додаје да епидемиолошке мере остају на снази и позива све да их се придржавају, како бисмо се што пре вратили нормалном животу, а тиме и настави на коју смо навикли.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала