Представник Русије на састанку о Донбасу: За Украјину би било самоубиство да започне борбена дејства

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Стрела 10" војске Доњецке Народне Републике на војним вежбама
Ракетни систем Стрела 10 војске Доњецке Народне Републике на војним вежбама - Sputnik Србија
Пратите нас
Режим прекида ватре у Донбасу се поштује, али би војне акције Украјине биле самоубиство, сматра заменик шефа администрације руског председника Дмитриј Козак.
„Било би самоубиство започети борбена дејства. Од лета се барем поштује прекид ватре“, нагласио је Козак.

Козак је додао да тренутно „нема осећај“ да би Украјина могла да настави борбена дејства.

Састанак био користан

Козак је састанак политичких саветника „нормандијске четворке“ у Берлину назвао корисним, али се, по његовом мишљењу, не могу похвалити резултатом.

„Нажалост, немамо чиме да се похвалимо. Могу да кажем у чему се разликовао данашњи састанак. Била је то прилично отворена размена мишљења о свим питањима реализације Минских споразума, реализације париског самита, пре свега у политичком делу. Нисмо успели да пронађемо коначна решења“, рекао је Козак новинарима.

Према његовим речима, стране су припремиле „нове принципе и приступе“ за реализацију праваца мапе пута за свеобухватно решење у оквиру контакт групе.  

Политички саветници лидера земаља „нормандијског формата“ и представници Министарства спољних послова „четворке“ договорили су се да се поново састану за две недеље, додао је он.  

Промене након доласка нове америчке администрације

Представник Русије сматра да је тешко предвидети утицај промене власти у Сједињеним Америчким Државама на решавање украјинског сукоба, али да се „нешто мора променити“.

Козак је подсетио да је новоизабрани председник Џо Бајден активно „надгледао“ украјински правац спољне политике у администрацији Барака Обаме.

„Вероватно би, у теорији, нешто требало да се промени. Али предвидети... Сједињене Америчке Државе су независна суверена земља, независно спроводе спољну политику“, навео је он.

Преговори политичких саветника лидера „нормандијске четворке“ о решавању украјинске кризе одржани су у уторак у Берлину. Представник Русије на састанку био је заменик шефа администрације председника Русије Дмитриј Козак. Предмет састанка била је дискусија о реализацији резултата самита у Паризу 2019. године у делу политичког решавања сукоба.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала