Руски експерт предвиђа: Трампова Републиканска странка може нестати

© REUTERS / Gretchen ErtlКандидат Републиканске партије за председника САД Доналд Трамп
Кандидат Републиканске партије за председника САД Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Републиканци, који јавно одступају од Трампа, покушавају да спасу своју странку од нестанка, рекао је политички аналитичар Борис Межујев, коментаришући резолуцију која осуђује све који су умешани у нереде 6. јануара, укључујући и Доналда Трампа, а коју су припремили поједини чланови Републиканске странке, преноси портал „Взгљад“.
„Разлог одметништва појединих републиканаца лежи у покушају да сачувају странку као такву након свега што се догодило. Постоји бојазан да ће трампизам у потпуности истиснути републиканизам са политичког поља. У условима када естаблишмент не може да подржи одлазећег председника, бирачи ипак не намеравају да га напусте“, сматра Межујев.

Према његовим речима, таква противречност у Републиканској странци доводи до тога да су људи изгубљени и не знају како да се понашају у тој ситуацији.

Притом, Межујев сматра да се примећује одређено затишје у политичком сукобу у САД.

Међутим, у светлу озбиљног сукоба са демократама дошло је до једнако озбиљног раскола унутар саме Републиканске странке, чија је даља судба нејасна, сматра политички аналитичар.

„Седамдесет два одсто бирачког тела републиканаца су трамписти, и они никада неће подржати политичаре који су се повукли од Трампа. Тај раскол ће значајно ослабити изборне могућности странке у условима већинског гласачког система. У таквој ситуацији биће неизбежна ротација кадрова унутар странке, услед чега ће трампизам постати основа републиканске идеологије. Тако ће странка у садашњем облику престати да постоји и на њено место ће доћи нека нова сила“, претпоставља Межујев.

Раније је конгресмен-републиканац Том Рид саопштио да ће се придружити својим колегама из Представничког дома у намери да унесу на разматрање резолуцију којом се осуђују сви који су умешани у нереде код зграде Капитола, укључујући и актуелног председника Доналда Трампа. Како се наводи у чланку који је објавио „Њујорк тајмс“, иницијатива ће бити представљена у уторак.

Према речима Рида, током нереда „нападнуте су демократске институције, изгубљени су животи“.

„Сви који су за то одговорни, укључујући председника Трампа, морају одговарати по закону“, рекао је Рид.

Притом, сам Трамп сматра да су чланови покрета „Антифа“ одговорни за нереде.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала